IOAN CEUTA: Scoala Romano-Finlandeza este un proiect cu o ASCENSIUNE fulminanta – INTERVIU EXCLUSIV

Scoala Romano-Finlandeza este de departe cel mai de succes proiect educational din peisajul autohton, de la implementarea acestuia in luna septembrie a anului 2010 amploarea si extinderea acestuia crescand in progresie geometrica. Pentru a afla cat mai multe lucruri din culisele acestui proiect am stat de vorba cu domnul profesor IOAN CEUTA, presedintele Consiliului de Administratie al Scolii Romano-Finlandeze.

IOAN CEUTA este un ardelean get-beget care prefera faptele in locul vorbelor insa cand i-am spus despre ce vrem sa vorbim s-a luminat la fata si a intrat deja in subiect: “Stiti cati copii erau inscris in acest program cand am inceput, in 2010? 5, iar acum avem 500 la care se adauga numeroase solicitari carora, deocamdata, nu le putem da curs”, a fost prima declaratie a profesorului care stie tot ce se intampla in acest proiect.

“Este un proiect cu o ascensiune fulminanta, poate cel mai important dintre cele peste 200 de proiecte educationale private care se desfasoara la aceasta ora in Capitala. Si nu o spun doar pentru faptul ca sunt dirijorul acestui program ci pentru ca faptele si cifrele concrete ma sprijina cu prisosinta”, a continuat plin de entuziasm IOAN CEUTA.

Din 2010 si pana in prezent Scoala Romano-Finlandeza si-a desfasurat activitatea, de la nivelul gradinitei si pana la clasa a XII-a, intr-o cladire pe doua nivele (P+1) cu o suprafata totala de 2600 mp aflata in strada Rasaritului nr.59 din Sectorul 6. “Succesul, interesul si multumirea parintilor dar si solicitarile in numar foarte mare ne-au determinat sa extindem suprafata institutiei cu inca doua corpuri de cladire in suprafata totala de 7.500 mp. Este vorba de o sala de sport (3500 mp) si un cladire (4000 mp / P+5 etaje) care va cuprinde sali de clasa, laboratoare, o cantina dar si dormitoarele pentru copii proveniti din zonele defavorizate care vor fi cazati la noi in sistem internat”, a continuat profesorul CEUTA. 

L-am intrebat pe domnul profesor cand a inceput extinderea si cand se preconizeaza inaugurarea celor doua noi corpuri de cladire si am primit raspunsul prompt: “autorizatia de constructie am primit-o in martie 2016, iar inaungurarea o vom face in luna iunie a lui 2017”. 

De unde vine acest succes al Scolii Romano-Finlandeze? Sa fie vorba numai de tehnica educationala, de programele preluate de la sistemul scolar finlandez, ce-i drept primul in sistemul educational din Europa? Care este secretul?

“In primul rand trebuie sa va spun ca la noi pe primul loc este comunicarea in cadrul unui triunghi alcatuit astfel: copil – parinte – profesor. In institutia noastra parintele nu este chemat numai cand copilul sau face o boacana specifica varstei sau la asa-numitele sedinte cu parintii. Comunicarea dintre profesori si parinti este permanenta prin intermediul mail-ului pentru ca acestia din urma sa fie intr-o permanenta cunostinta de cauza cu activitatea copilului. In plus, la Scoala Romano – Finlandeza se pune accent pe alimentatie, masa de pranz fiind obligatorie la scolari, iar la copii de gradinita avem si masa de dimineata la care se adauga un numar de gustari intermediare. Iar pentru a fi siguri ca din punct de vedere al caloriilor totul este asa cum scrie la carte, meniul este alcatuit impreuna de medicul, asistenta, nutritionistul si bucatareasa sefa, toti fiind angajati permanenti ai scolii noastre.

O alta trasatura specifica a Scolii Romano-Finlandeze este strict de legata de sistemul bursier. Nu mai putin de 25% dintre elevii nostri studiaza gratie burselor pe care le acordam in fiecare an.In sfarsit, dar nu in ultimul rand, trebuie precizat faptul ca in cele peste 200 de proiecte educationale private din Capitala se afla inscrisi numai 8 copii cu nevoi speciale (sindromul dawn, autism, etc), in timp ce Scoala Romano-Finlandeza are printre cursanti nu mai putin de 30 de copii cu acest gen de probleme!”, si-a continuat expunerea domnul profesor IOAN CEUTA. 

Cum interactionati cu profesorii din sistemul de stat? “Gratie unei stranse colaborari cu Inspectoratul Scolar al Sectorului 6, Scoala Romano-Finlandeza pregateste, anual, un numar de 250 de profesori din sistemul bugetar, 30 dintre acestia urmand si un curs de specializare in Finlanda. Pe parcursul a 12 luni, cadrele didactice din sistemul de invatamant de stat participa la o serie de cursuri si seminarii sustinute de profesorii nostri dar si de invitati din strainatate, cu predilectie din Finalnda. “

Intre cateva cuvinte reciproce de multumire si de succes pe viitor s-a strecurat si o invitatie, “va asteptam la inaungurare in vara anului viitor!” Multumim pentru tot domnule profesor si stati fara grija pentru ca nu vom rata evenimentul!

Sursa foto: scoalafinlandeza.ro