IOAN RUS: MASTER PLANUL DE TRANSPORT va fi APROBAT saptamana viitoare in GUVERN

MASTER PLANUL GENERAL DE TRANSPORT va fi APROBAT saptamana viitoare in GUVERN, iar pana la 15 martie il vom prezenta in fata Comisiei Europene, dupa care va fi implementat, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, IOAN RUS, dupa intalnirea cu membri comisiilor pentru transporturi din Senat si Camera Deputatilor.

“Am prezentat in fata celor doua comisii (pentru transporturi — n.r.) Master Planul in forma semifinala, adica draftul Master Planului intr-o forma aproape finala, varianta la care dansii au avut unele observatii, corecturi pertinente, care pot fi facute fara sa modifice fundamental ceva, diverse detalii pe care putem sa le luam operam. Saptamana viitoare vom aproba in Guvern acest document, urmand ca imediat dupa aceasta aprobare sa ne ducem la Bruxelles si sa il prezentam si in fata Comisiei Europene, dupa care el devine un document care se finanteaza si se implementeaza”, a precizat IOAN RUS.

Potrivit ministrului, atata timp cat exista un acord al celor doua comisii de specialitate din Parlament, nu este nevoie de un acord politic.

Citeste si: NOI KILOMETRI DE AUTOSTRADA, pe hartie

“Exista un acord politic, sa spunem, in cele doua comisii. Nu este nevoie de acord politic. Daca exista si un acord politic, este cu atat mai bine. (…) Directiva europeana ar spune ca acest Master Plan trebuie aprobat de autoritatile romane. Autoritatile romane sunt Guvernul. Ca sa avem o dimensiune mai clara a sustinerii — de aceea am facut aceste discutii si in cele doua comisii, pentru a avea si sustinerea Parlamentului. Nu e gratuita discutia, pentru ca ne-a fost de mare folos. Am prezentat acest Master Plan si domnului presedinte Iohannis”, a spus IOAN RUS.

Seful de la Transporturi a apreciat ca pana la 15 martie varianta actuala a Master Planului va fi prezentata Comisiei Europene.

“Anexa cu implementarea o vom discuta in Guvern si la Comisia Europeana. Dupa ce avem acordul Comisiei Europene incepem sa lucram pe acordul fin: inalte, joase, basi. De la Guvern mergem la Bruxelles, de la Bruxelles acasa si apoi implementare. Sper ca miercurea viitoare in Guvern sa luam aprobarea Guvernului, dupa care, vedem cum ne putem programa la CE. Oricum, pana la 15 martie cu siguranta vom fi la Bruxelles cu el”, a subliniat IOAN RUS.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru transporturi si energie din Senat, Mihai Fifor, a afirmat ca membrii celor doua comisii parlamentare de specialitate sustin in unanimitate MASTER PLANUL DE TRANSPORT. “Noi am avut astazi o sedinta comuna a celor doua comisii din Senat si din Camera Deputatilor. Ieri (luni — n. r.) ne-am mai intalnit o data la Parlament, intr-o dezbatere preliminara. Am luat in discutie Master Planul General de Transport. Astazi, am continuat cu intrebari adresate domnului ministru si echipei sale. Cred ca foarte multe dintre intrebarile colegilor senatori si deputati au capatat un raspuns astazi. In final, concluzia celor doua comisii a fost aceea de a sustine acest Master Plan si demersul pe care il face Guvernul Romaniei in acest moment. A fost un vot in unanimitate pentru un acord pentru ca Guvernul Romaniei sa poata face mai departe demersurile necesare pentru ca Master Planul sa devina operational cat mai repede”, a spus senatorul, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca discutiile pe marginea acestui document vor continua in comisii.

“Discutiile vor continua. Noi vom continua sa lucram in comisii si dupa ce ministrul Rus se intoarce de la Bruxelles cu acest document. Sunt foarte multe lucruri de discutat. Sunt chestii legate de detalii tehnice, dar pe care in perioada urmatoare in ambele comisii le vom lua din nou in dezbatere, pentru ca astazi am discutat despre o strategie, despre un cadru general care va avea cu siguranta inca foarte-foarte multi pasi de facut de aici inainte”, a subliniat Fifor.

Si presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor, Mihai Lupu, a apreciat ca este foarte important pentru Romania sa existe un MASTER PLAN DE TRANSPORT, un document care, practic, “porneste de undeva” si da o perspectiva pana in 2030.

Citeste si: Constructorii AUTOSTRAZII CAMPIA TURZII – TARGU MURES, anuntati de CNADNR

“Am convenit cu totii ca pentru Romania este foarte important sa existe un element de baza, acest Master Plan. Nu este un element complicat, dar este, astazi, pentru Romania un document care, practic, porneste de undeva si da o perspectiva pana in 2030. Sustinem acest demers, vom intra in dezbateri, suntem constienti cu totii ca este perfectibil, dar cel mai important lucru este sa pornim de undeva in asa fel incat sa putem accesa si fonduri europene si, pentru mine, este foarte important nu cine este la Putere, cine va veni, ci este important sa plecam de undeva si sa ajungem undeva. Sustinem toate demersurile care vin pentru Romania si in interesul cetatenilor”, a declarat Lupu.

In plus, acesta a spus ca membrii comisiilor de specialitate au fost interesati de activitatea ministerului si de situatia companiilor din subordine.

“Ne-am adunat astazi toti membrii comisiilor sa facem o analiza foarte clara a activitatii Ministerului Transporturilor si in special a documentelor care, practic, vor fi la baza activitatii MT. Ne-a interesat modul in care sunt pregatite companiile care vor fi scoase la privatizare si faptul ca sunt pe plus este un element important”, a aratat deputatul.

Ministrul Transporturilor, IOAN RUS, a prezentat marti membrilor Comisiilor parlamentare de transport din Camera Deputatilor si Senat draftul final al MASTER PLANULUI GENERAL DE TRANSPORT.

Sursa foto: capital.ro