IOAN SABAU GLIGOR, prim procuror la Judecatoria Beius, arestat preventiv pentru LUARE de MITA

Curtea de Apel Oradea a decis vineri ARESTAREA PREVENTIVA a prim procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, IOAN SABAU GLIGOR, pe o durata de 30 de zile. Hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.  IOAN SABAU GLIGOR este acuzat de procurorii DNA de LUARE de MITA (patru infractiuni din care trei in forma continuata), santaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2009 – 2012, inculpatul IOAN GLIGOR SABAU, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, a pretins si primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea si avansarea unei rude la locul de munca, asfaltarea drumului de acces la locuinta sa, racordarea locuintei personale la reteaua de apa geotermala a orasului prin decontarea lucrarii din bugetul local, in valoare totala de 36.703 lei, de la o persoana cu functie de conducere din cadrul Primariei Beius, denuntator in cauza, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

In schimb, magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa supravegheze cercetarile penale cu privire la acesta in dosarele aflate in lucru la Politia municipiului Beius. In vara anului 2009, Sabau i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea (denuntator in cauza) sa doneze municipiului Beius un teren de 427 mp aflat in proprietatea unitatii de cult, astfel incat Primaria municipiului Beius sa poata asfalta drumul ce face accesul la locuinta sa din municipiul Beius. Altfel, lucrarile nu puteau fi decontate din bugetul local.

La 28 septembrie 2009 a fost incheiat un contract de donatie pentru acel teren: “Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius era inregistrat un dosar penal avand ca obiect comiterea infractiunilor de furt calificat, distrugere si profanare de morminte in care erau vizati reprezentantii Bisericii Greco-Catolice”, arata procurorii DNA.

Totodata, in primavara anului 2015, OAN GLIGOR SABAU a aflat, printr-un intermediar, despre intentia respectivei persoane din conducerea Primariei Beius de a formula un denunt penal impotriva sa pentru savarsirea unor fapte de coruptie, dupa ce anterior a protejat-o ca sa nu aiba dosare penale. Inculpatul i-a transmis in mod direct persoanei respective, prin intermediul cumnatului sau si prin intermediul unei alte persoane, ca detine dovezi din care rezulta ca functionarul din primarie ar fi incalcat obligatiile ce decurgeau din masurile preventive luate impotriva sa de catre Curtea de Apel Oradea sau Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai exact, i-a evidentiat ca ar fi luat legatura cu persoane cu care avea interdictia de a comunica si ca detine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale in legatura cu finantarea ilegala din fonduri publice a echipei de fotbal din Beius. De asemenea, i-a comunicat ca va formula un denunt penal pentru luare de mita, constand in primirea unor sume de bani remise in legatura cu emiterea unor autorizatii de constructie.

“La data de 4 iunie 2013, intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unitati de Parchet, fiind determinata si ajutata de prim-procurorul IOAN SABAU GLIGOR, care, in perioada respectiva, se afla in relatii tensionate cu denuntatorul, functionar public, a dispus, cu incalcarea atributiilor de serviciu si judiciare, luarea masurii asiguratorii a sechestrului, in vederea repararii pagubei, asupra unui autoturism aflat in proprietatea persoanei vatamate/ partii civile Ocolul Silvic Codrii Beiusului, pana la concurenta valorii pagubei, respectiv pana la concurenta sumei de 16.000 euro. Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost luat in semn de razbunare fata de functionarul public respectiv”, mai arata procurorii DNA.

La inceputul anului 2014, procurorul Adriana Ardelean a dispus ridicarea sechestrului asigurator si darea in custodie a autovehiculului catre Ocolul Silvic Codrii Beiusului, “fara ca la dosarul cauzei sa existe vreo proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere de procuror la data luarii masurii asiguratorii si fara ca ordonanta de ridicare a sechestrului sa fie motivata”.

“Ridicarea masurii asiguratorii a fost determinata strict de faptul ca, dupa o perioada de timp de la momentul aplicarii sechestrului, inculpatul Sabau Gligor Ioan s-a impacat cu functionarul public respectiv, astfel ca actiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius impotriva acestuia din urma au fost stopate”, mai arata procurorii.

Alte acuzatii la adresa lui IOAN GLIGOR SABAU se refera la faptul ca, in perioada 2011 – 2015, in calitate de prim-procuror a pretins si primit produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii de la primarul unei comune (denuntator in cauza). In schimbul acestora, magistratul urma “sa protejeze activitatea infractionala a edilului”.

Unui om de afaceri, cercetat penal, i-a cerut in primavara acestui an sa efectueze reparatii la instalatia de apa a locuintei sale, fara sa-i plateasca lucrarile. In schimbul acestor foloase, inculpatul urma sa-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetarilor si obtinerea unei solutii favorabile acestuia in dosarul penal in care era vizat.

Potrivit DNA, acesta si-a renovat o casa de vacanta, aflata in proprietatea sa, care nu figureaza mentionata in declaratia de avere depusa la Consiliul Superior al Magistraturii.

Sursa foto: realitatea