IOAN TALPES: ION ILIESCU a facut o MARE GRESEALA cand a redeschis subiectul INCHISORILOR CIA

Fostul presedinte ION ILIESCU a facut o MARE GRESEALA atunci cand a redeschis subiectul INCHISORILOR CIA din Romania si alte state europene, potrivit lui IOAN TALPES.

Fostul sef al Administratiei Prezidentiale si al Serviciului de Informatii Externe spune ca, in incercarea de a explica de fapt cum stau lucurile, ION ILIESCU a facut o confuzie intre termini, fapt care schimba, insa, lucrurile radical. Chiar si asa, partea romana nu s-a implicat cu nimic in actiunile serviciilor americane.

“Presedintele Ion Iliescu a facut o mare greseala. A vorbit despre un sediu al CIA. Sediu are cu totul alte conotatii. Atunci s-a creat o confuzie. CIA voia sa-si faca o baza in Romania, sa aiba o locatie din care sa-si poata desfasura actiunile de cooperare cu noi. Cu noi nu s-a discutat chestiunea unui loc de detentie”, a declarat IOAN TALPES.

Citeste si: ACUZATIE DURA la adresa lui ION ILIESCU: Fostul presedinte ar fi primit o CASA IN ELVETIA in schimbul acceptarii INCHISORII CIA

Acesta mai este de parere ca din partea Romaniei era doar un act de buna credinta. ”Intelegerea a fost ca partea romana nu se ocupa de nimic, nu este antrenata in nicio actiune, ca sa fie doar propria lor raspundere. Serviciile noastre nu au stiut nimic. Le-am interzis sa se ocupe de acest lucru”, a precizat IOAN TALPES.

Fostul sef al SIE mai crede ca, daca istoria s-ar repeta, ar cere mai multe detalii, inainte de a se pronunta pe un astfel de subiect.

Citeste si: ION ILIESCU: NU am confirmat in NICIUN FEL existenta unei INCHISORI ILEGALE a CIA pe teritoriul Romaniei

“Daca ar fi sa mai fiu in situatia de a mai semna o data, dupa experienta aceasta, categoric as cere sa mi se spuna despre ce e vorba. Dar acum suntem membri NATO. Daca suntem colegi, trebuie sa stim si noi, estte vorba de teritoriul nostru. Atunci nu eram colegi. Cine se preface ca nu stie chestia asta, sa fie sanatos pe propria constiinta”, mai spune acesta.

Fostul sef al statului ION ILIESCU a declarat, recent, intr un interviu pentru revista Der Spigel, ca a aprobat pentru tara noastra, un “sediu” pentru CIA, in 2002-2003.