KLAUS IOHANNIS va sustine o conferinta de presa la ora 17:00 in care va numi NOUL PREMIER. UPDATE

Presedintele KLAUS IOHANNIS va avea, marti, cea de-a doua runda de CONSULTARI cu UDMR, UNPR, ALDE si grupul minoritatilor nationale in vederea desemnarii premierului, informeaza Agerpres. 

UPDATE 13.25 PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS sustine o declaratie de presa marti, la ora 17:00, dupa noua runda de consultari cu partidele parlamentare, anunta Administratia Prezidentiala. Este de asteptat ca seful statului sa prezinte NUMELE PREMIERULUI insarcinat sa formeze VIITORUL GUVERN.

UPDATE 12.58: Grupul minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei sustine dupa consultarile cu presedintele Romaniei ca societatea romana se va schimba foarte mult daca proiectele presedintelui Romaniei se pun in practica.

Declaratiile au fost facute de liderului Grupului, VARUJAN PAMBUCCIAN, in opinia caruia Planul in 8 puncte prezentat de presedintele Klaus Iohannis este unul bine articulat si ca bine puse in practica ele pot sa dureze.

PAMBUCCIAN a mai precizat ca in prezenta lor presedintele nu a prezentat nume.

UPDATE 12.41: Presedintele KLAUS IOHANNIS a inceput consultarile cu reprezentantii minoritatilor nationale.

UPDATE 12.35: CALIN POPESCU TARICEANU: “ALDE vrea un GUVERN politic si nu unul tehnocrat. Solutia tehnocratilor trebuie evitata. Discutiile au fost mai bune ca in runda precedenta de consultari. Am discutat cu presedintele cateva elemente care sunt de natura politica dar si economica. I-am prezentat constatarile noastre recente. Avem o criza de sistem. Presedintele va anunta astazi numele noului premier”, a declarat copresedintele ALDE la finele consultarilor de la Cotroceni.

“Aceasta formula de guvern tehnocrat cu premier tehnocrat nu intra in optiunile noastre, am fi preferat optiunea politica. Traim intr-o o democratie reprezentativa in care cetatenii investesc cu incredere partide, persoane, programe politice pe baza acestora. Oamenii politici isi asuma o serie de angajamente si o responsabilitate. In conditiile in care vorbim de un guvern tehnocrat, liderii politici se derobeaza si paseaza guvernului toate obligatiile.

In pofida situatiei de criza pe care am traversat-o nu trebuie sa depunem armele, pentru ca am primit acest mandat si aceasta inceredere din partea cetatenilor. In politica nu ai de ales intre bine si rau, solutia buna si solutia proasta. De multe ori trebuie sa alegi solutia cea mai putin proasta”, a mai adaugat TARICEANU.

UPDATE 12.03: Conform unor surse politice citate de B1 Tv, viitorul premier al Romaniei va fi fostul comisar european DACIAN CIOLOS.

UPDATE 12.00: Copresedintii ALDE, CALIN POPESCU TARICEANU si DANIEL CONSTANTIN discuta, la aceasta ora, cu presedintele KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 11.45: GABRIEL OPREA a declarat la sfarsitul consultarilor ca UNPR va sustine propunerea presedintelui Romaniei indiferent care va fi aceea, insa nu a exclus ca agreeaza propunerea PSD. “Noi sustinem un guvern tehnocrat si il vom sprijini pe presedintele IOHANNIS”, a declarat OPREA.

“L-am informat pe dl. Dragnea de pozitia noastra. Dl Voinea ne-a fost coleg, este un adevarat profesionist. Dar am spus cu cateva zile in urma (joi, la prima runda de consultari, n.red.) ca il sprijinim pe presedintele Romaniei, cum am facut-o intotdeauna in momente importante. UNPR-ul pierdea un brand daca isi incalca cuvantul. Este greu in viata si mai ales in politica sa te tii de cuvant”, a conchis GABRIEL OPREA.

UPDATE 11.35: La Palatul Cotroceni a ajuns delegatia UNPR, condusa de GABRIEL OPREA.

UPDATE 11.30: KELEMEN HUNOR a declarat la finalul consultarilor ca UDMR este dispusa sa sustina un premier tehnocrat. Liderul UDMR a mai spus jurnalistilor prezenti la Cotroceni ca partidul pe care il conduce va dori sa discute cu viitorul premier despre programul de guvernare pentru urmatorul an. “Probabil ca presedintele IOHANNIS va anunta numele noului premier la finele consultarilor de azi sau poate maine. Noi nu stim cine va fi ales de presedinte”, a declarat HUNOR cand a fost intrebat daca stie deja numele urmatorului premier.

”UDMR ar fi vrut un guvern de tehnocrati care sa gestioneze tara pana la anticipate. Cum insa din anumite ratiuni argumentate sau  mai puțin argumentate nu se vor face. Asteptam desemnarea persoanei și dupa ce vom discuta cu acesta vom asuma si politic acest guvern. Noi am propus oameni gen Dacian Ciolos sau gen Bogdan Olteanu. Presedintele a ascultat si nu a avut nici o reactie”, a mai spus KELEMEN HUNOR.

UPDATE 11.00: Presedintele KLAUS IOHANNIS a primit delegatia UDMR, prima care a ajuns la Cotroceni in aceasta dimineata. Delegatia UDMR este condusa de presedintele KELEMEN HUNOR.

Consultarile vor incepe marti de la ora 11,00 cu reprezentantii Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si vor continua cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) de la ora 11,30, Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) de la ora 12,00 si grupul parlamentar al minoritatilor nationale de la ora 12,30.

Luni, seful statului a avut consultari cu PSD si PNL.

PSD a propus varianta ca LIVIU VOINEA sa fie desemnat premier si un guvern politic. Presedintele social-democratilor si-a exprimat speranta ca propunerea viceguvernatorului BNR pentru functia de prim-ministru va fi sustinuta de colegii din coalitia de guvernare.

CITESTE SI: CONSULTARI pentru un NOU GUVERN: PNL, de acord cu un guvern tehnocrat. LIVIU VOINEA, propunerea PSD pentru rolul de PREMIER. UPDATE

In schimb, PNL a precizat ca este de acord cu varianta unui guvern si a unui premier tehnocrat, asa cum a propus presedintele KLAUS IOHANNIS.

Liberalii au renuntat la ideea organizarii de alegeri anticipate in contextul in care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.

Seful statului a avut saptamana trecuta prima runda de consultari cu partidele si formatiunile parlamentare in vederea desemnarii premierului.

CITESTE SI: CONSULTARILE DE LA COTROCENI CONTINUA: REACTIA REPREZENTANTILOR ALDE DUPA DISCUTIILE CU PRESEDINTELE. UPDATE

Prim-ministrul VICTOR PONTA a demisionat saptamana trecuta din functie. Seful statului a semnat joia trecuta decretul prin care a luat act de demisia acestuia. IOHANNIS l-a numit pe SORIN CIMPEANU premier interimar.

Sursa foto: dcnews