IOHANNIS a intors la Parlament legea prin care alesii locali scapau de una dintre cele mai comune incompatibilitati

Presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa promulge si a trimis spre reexaminare legea prin care alesii locali scapau de una dintre cele mai comune incompatibilitati – vor putea face parte din din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi platiti. Legea, votata in 4 octombrie, a fost criticata si de Agentia Nationala de Integritate, informeaza Hotnews.ro.

Seful statutul este cel mai cunoscut caz al unei astfel de incompatibilitati. In ianuarie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca fostul primar al Sibiului Klaus Iohannis nu s-a aflat in stare de incompatibilitate. Judecatorii de la instanta suprema au respins ca nefondat recursul ANI si au mentinut o decizie din 25 septembrie 2013 luata de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care s-a stabilit ca Iohannis nu s-a aflat in incompatibilitate.

In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat in stare de incompatibilitate de ANI, deoarece detinea simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA. Potrivit legii initiate de mai multi parlamentari PNL, alesii locali – primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, conslierii locali si judeteni – ar putea face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi platiti. Deputatul liberal Ion Cupsa a precizat ca aceasta initiativa a PNL este absolut necesara pentru corelarea si reglementarea mandatului functiilor alesilor locali.

“Initiativa PNL permite primarului, viceprimarului, presedintelui si vicepresedintelui CJ de a fi reprezentant in AGA ale entitatilor economice care au fost infiintate sau la care exista participatie din partea unitatii administrativ teritoriale. Asa cum permite consilierilor locali, consilierilor judeteni sa ia parte, sa fie membri in CA la unitatile care au fost infiintate sau la care unitatile administrativ-teritoriale au participatii. Este o corectie absolut necesara. Indreptam necorelarile legislative cu privire la drepturile si obligatiile acestor alesi”, a spus Cupsa, citat de Agerpres.

In cererea de reexaminare, Iohannis arata ca “este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilităților în funcție de noile realități sociale și de necesitatea protejării intereselor comunităților locale. Considerăm însă că intervențiile legislative nu trebuie să afecteze substanța acestui regim și trebuie să fie realizate într-o modalitate clară, previzibilă, astfel încât, pe de o parte, alesul local să-și poată conforma conduita, iar pe de altă parte să fie exclusă posibilitatea unei interpretări care să genereze o practică neunitară. Or, legea transmisă la promulgare nu răspunde acestor cerinte”.

Sursa foto: presidency