IOHANNIS a promulgat Legea privind STATIONAREA si TRANZITUL TRUPELOR STRAINE pe teritoriul ROMANIEI

Presedintele KLAUS IOHANNIS a semnat, joi, decretul “privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei”, potrivit Administratiei Prezidentiale.

In baza acestui act va functiona la Bucuresti Centrul de comanda NATO.

Parlamentul a aprobat recent mai multe ai multe modificari la Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Modificari au fost aduse la articolul 2, prin introducerea literei i, potrivit careia: “prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinând autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni”.

CITESTE SI: JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO, s-a intalnit cu KLAUS IOHANNIS. Declaratiile celor doi oficiali. UPDATE

Si articolul 3 a fost modificat in sensul ca “infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT”.

Conform proiectului de lege, Ministerul Apararii poate pune la dispozitia fortelor armate straine, gratuit sau contra cost, dupa caz, poligoane, terenuri, cladiri, tehnica, armament, echipamente si materiale, precum si alte bunuri si elemente de infrastructura din patrimoniul propriu.

Sursa foto www.b1.ro