IOHANNIS: Aderarea la NATO, unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane

Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a tarii noastre, afirma presedintele KLAUS IOHANNIS, duminica, intr-un mesaj transmis cu ocazia sarbatoririi “Zilei NATO in Romania”, informeaza Agerpres.

IOHANNIS aminteste ca, in urma cu 12 ani, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Aliantei Nord Atlantice, context in care ziua de duminica reprezinta o sarbatoare publica dedicata democratiei si spiritului euro-atlantic, precum si apartenentei tarii noastre la cea mai puternica alianta politico-militara din lume.

“Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a tarii noastre. Ea este, totodata, un moment cu puternice reverberatii istorice, consacrand atat apartenenta la sistemul de valori euro-atlantice, cat si asigurarea celor mai puternice garantii de securitate pentru Romania”, sustine seful statului, conform unui comunicat de presa difuzat de Administratia Prezidentiala.

El vorbeste in mesajul sau despre provocarile si evolutiile imprevizibile ce caracterizeaza actualul mediu de securitate, fapt care determina Alianta Nord-Atlantica sa treaca printr-un proces de adaptare la noile conditii geostrategice.

“In acest context, Romania, pentru care intarirea relevantei si eficacitatii NATO ca pilon fundamental al securitatii euro-atlantice este un obiectiv central, isi valorifica profilul strategic bine conturat si contribuie activ la misiunile si operatiile Aliantei”, mai afirma IOHANNIS.

CITESTE SI: Sediul MApN va fi deschis publicului duminica cu prilejul aniversarii Zilei NATO in ROMANIA

In contextul noilor realitati geopolitice ale Europei si ale imediatei vecinatati, indica el, tara noastra se aliniaza demersurilor NATO de consolidare a apararii colective, in special in flancul estic al Aliantei.

“Pentru aceasta, in perspectiva Summitului NATO de la Varsovia, Romania urmareste indeaproape consolidarea relatiei transatlantice si promovarea valorilor euro-atlantice in vecinatate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil si predictibil, in spiritul Declaratiei comune privind Solidaritatea Aliata si Responsabilitatea Comuna a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, adoptata cu ocazia reuniunii de la Bucuresti, din luna noiembrie 2015”, arata presedintele.

Seful statului subliniaza ca in aceasta zi trebuie sa aducem un pios omagiu militarilor romani care s-au jertfit pentru valorile si principiile lumii democratice, in cadrul misiunilor si operatiilor Aliantei.

“Exemplul lor de curaj si devotament, felul in care si-au slujit tara neconditionat, chiar cu pretul propriei vieti, reprezinta repere de demnitate si onoare pentru noi toti. Prin modul in care vom sti sa militam si in viitor pentru valorile civilizatiei noastre pe care ei le-au aparat, vom dovedi ca sacrificiul lor nu a fost in zadar”, mai arata presedintele KLAUS IOHANNIS.

 Sursa foto: evz