IOHANNIS despre DECIZIA privind COTELE DE REFUGIATI: COTELE NU REPREZINTA O SOLUTIE

Presedintele KLAUS IOHANNIS a oferit o declaratie de presa inaintea plecarii la intalnirea CONSILIULUI EUROPEAN din aceasta seara de la Bruxelles. Iohannis a precizat ca Romania va primi in jur de 2.400 de persoane, dar ca nu este de acord cu aceste COTE, intrucat ele nu reprezinta o SOLUTIE PE TERMEN LUNG.

“A doua chestiune este legata de Consiliul JAI de ieri. Dupa cum stiti, decizia Consiliului JAI pentru relocarea a 120.000 de refugiati a fost adoptata. Romanjia ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, adaugat la persoanele ce ar trebui sa vina in Romania in urma PARTICIPARII NOASTRE VOLUNTARE anuntate in cursul verii.

Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin CONSENS, in baza unor negocieri, s-a luat prin VOT MAJORITAR. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolva problema. COTELE OBLIGATORII au fost REFUZATE DE ROMANIA inca din martie. Am sustinut pozitia Romaniei de PARTICIPARE VOLUNTARA.

CITESTE SI: IOHANNIS, inaintea plecarii la CONSILIUL EUROPEAN: ROMANIA mentine un raport intre SOLIDARITATE si RESPONSABILITATE

Aceste decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si NU ARE NEVOIE DE REVOTARE SAU VALIDARE in Consiliul European. Inteleg ca sint tari care vor sa CONTESTE DECIZIA, vom astepta sa vedem rezultatul acestor contestari.

Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primit pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an. Problema poate fi gestionata usor de Romania.

Pozitia noastra ramane in continuare una de PARTICIPARE VOLUNTARA. Nu cred ca aceste cote reprezinta o solutie”, a declarat presedintele Iohannis.

Sursa foto: presidency