Curtea Suprema amana decizia in cazul lui KLAUS IOHANNIS – UPDATE

UPDATE ora 14.00: Curtea Suprema a decis sa amane decizia in cazul recursului formulat de inspectorii ANI in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Judecatorii au decis ca urmatorul termen sa fie data de 30 septembrie.

Instanta suprema a amanat astfel, pentru 30 septembrie, decizia privind admisibilitatea in principiu a judecarii recursului formulat in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) trebuia sa verifice joi, in camera de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili daca recursul poate fi trimis unui complet de judecata.

Instanta a amanat analiza raportului asupra admisibilitatii in principiu a recursului, aceasta procedura umand sa fie judecata, in complet de filtru, la 30 septembrie. Ulterior, daca se admite judecarea recursului, dosarul va fi repartizat unui complet, care va decide definitiv daca Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema.

STIRE INITIALA: Emotii pentru presedintele PNL, Klaus Iohannis. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca, joi, primul termen in dosarul de incompatibilitate in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. Pe fond, candidatul ACL la prezidentiale a castigat procesul. Dosarul liderului liberal este judecat de un complet de trei judecatori ai sectiei de contencios a Curtii Supreme. La termenul de astazi, procesul se judeca in camera de consiliu fara accesul publicului si fara partile din dosar. Este vorba de o analiza pe care o vor face judecatorii, care se poate finaliza insa cu o solutie definitiva. Mondo News va actualiza principalele informatii care vor aparea pe parcursul zilei in acest caz.

In urma cu doua zile, Klaus Iohannis declara ca este nevoie din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie de o solutie cat mai rapida inacest caz, precizand ca are incredere in justitia din Romania.

“Am toata increderea in justitia din Romania, iar orice decizie a justitiei trebuie respectata. Ca si pana acum, voi raspunde cu promptitudine la orice apel sau solicitare a instantei de judecata”, a declarat Iohannis. 

Citeste si: ICCJ A STABILIT PRIMUL TERMEN IN DOSARUL DE INCOMPATIBILITATE AL LUI KLAUS IOHANNIS

Amintim ca in 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare. Recursul urmeaza sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Recent, Iohannis a declarat ca nu se teme de o eventuala decizie nefavorabila a instantei. “Nu se va intampla asa ceva (sa fiu declarat incompatibil – n.r.), nu-mi fac niciun fel de problema pentru ca Inalta Curte va constata doar daca s-a judecat bine sau daca sunt anumite greseli de forma. Fondul a fost judecat, am castigat, nu exista niciun fel de problema”, a declarat prezidentiabilul ACL.

KLAUS IOHANNIS: NU-MI FAC NICIUN FEL DE PROBLEMA IN LEGATURA CU PROCESUL DE INCOMPATIBILITATE

Potrivit unei analize facute de cei de la Gandul, daca este declarat incompatibil si castiga alegerile, validarea mandatului lui Iohannis va fi la latitudinea Curtii Constitutionale. In schimb, chiar daca este declarat acum incompatibil, el nu este exclus automat din cursa electorala.

Codul de Procedura Civila prevede in cazul procedurii de filtru urmatoarele solutii care se poat aplica si in cazul Iohannis:

A. Prima solutie este una in care completul de trei judecatori ai sectiei de Contencios Administrativ analizeaza recursul ANI si stabileste daca este admisibil de principiu. Apoi stabileste un nou termen pentru judecarea pe fond a recursului. in acest caz, se citeaza partile, adica ANI si Iohannis care urmeaza sa se prezinte pentru dezbateri in sala de judecata. Curtea poate decide in final sa admita sau sa respinga recursul ANI. Daca il admite in declara incompatibil pe Iohannis, daca il respinge atunci acesta avea avea dosarul de candidat curat si, in cazul in care alegerile, isi poate prelua mandatul.

In cazul lui Iohannis, acest lucru ar putea insemna o prelungire a solutiei. Nu exista un termen ferm in care instanta sa pronunte in acest caz solutia finala. Astfel ca in cazul lui Iohannis instanta ar putea pronunta o solutie inainte de finalul alegerilor prezidentiale sau chiar si dupa. Potrivit unei interpretari a Curtii Constitutionale a Romaniei, daca este gasit incompatibil definitiv, in ipoteza in care castiga alegerile prezidentiale, atunci va pierde mandatul.

Citeste si: EDUARD HELLVIG: IOHANNIS VA CASTIGA PROCESUL CU ANI

B. Solutia net favorabila lui Iohannis este prevazuta de aliniatul 5 a articolului 493 a Codului de Procedura Civila: ”in cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute la art. 488 sau ca recursul este vadit nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Decizia se comunica partilor”. Daca solutia este pronuntata inainte de finalul alegrilor Iohannis scapa de pericolul scoaterii din joc pentru trei ani.

C. Cel mai negru scenariu pentru Iohannis este ca instanta sa utilizeze prevederea aliniatului 6 a art 493 a Codului de Procedura Civila: ”Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor. in solutionarea recursului instanta va tine seama de punctele de vedere ale partilor formulate potrivit alin. (4”.

Asta inseamna ca recursul ANI este admis si primarul Sibiului este declarat incompatibil. Astfel ca el nu va mai putea ocupa functia de presedinte, in eventualitatea in care castiga alegerile. in cazul in care nu castiga alegerile, Iohannis peirde si functia de primar, cu mentiunea ca pe validarea mandatului de presedinte, daca il va obtine, se va pronunta Curtea Constitutionala care va trebuie sa analizeze cazul lui Iohannis, se mai arata in analiza publicata de Gandul.

Ce se intampla daca decizia vine dupa alegeri si Iohannis ajunge la Cotroceni

In cazul in care Klaus Iohannis primeste solutia in dosar dupa alegeri si dupa ce, ipotetic, le castiga si isi preia mandatul, lucrurile devin mai complicate. Expertii consultati de gandul spun ca, in acest caz, din nou rezultatul este deschis. Una din variante este aceea ca Iohannis este obligat sa renunte la mandat, fiind constrans de legea ANI. Pe de alta parte, o alta opinie este acea ca odata ajuns presedinte Iohannis beneficiaza de imunitate care poate fi interpretata mai larg si pentru speta ANI, desi uzual se refera la procesele penale. in acesta situatia lucrurile nu sunt deloc clarificate in randul specialistilor.