Iohannis: Dupa discutiile de marti din USL, se va aproba noua structura a Guvernului in Parlament

KLAUS IOHANNIS va sustine o declaratie de presa la ora 19.00

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL, ca discutiile la nivelul conducerii USL vor fi reluate marti, pentru a se clarifica noua structura a Guvernului, care urmeaza a fi aprobata prin hotarare in Parlamentul Romaniei.

Totodata, Iohannis s-a declarat convins ca va ocupa functia de vicepremier, insa a subliniat ca nu s-a pus problema, la discutiile din USL, sa ia locul cuiva din actualul Guvern. In consecinta, USL a optat pentru modificarea structurii Guvernului, lucru care va fi adoptat prin hotarare a Executivului, ce va fi supusa votului Camerelor reunite ale Parlamentului.

“PNL a propus ca eu sa preiau functia de vicepremier si ministru de Interne, lucru care nu se potriveste cu actuala structura a Guvernului. In concluzie trebuie modificata structura Guvernului, lucru pe care il poate face doar Parlamentul. Aceste lucruri par simple, in realitate este o birocratie complicata si aceste chestiuni vor rtebui parcurse in urmatoarele zile”, a declarat Iohannis.

“Nu am ajuns la o concluzie asta fiindca nu ne-am propus acest lucru. Am stabilit pentru maine o intalnire, vom vedea ora si locul, tot in conducerea USL, la care vine toata lumea pregatita cu propuneri, altele decat cele pe care le-am facut noi si vor fi discutate. Dupa care presupunand acordul partilor, se poate convoca Parlamentul in sedinta comuna si se poate aproba noua structura a Guvernului. Nu a fost motiv de discutie sa iau locul cuiva. Asa cum nu am venit in PNL sa iau locul cuiva, asa nu merg in Guvern sa iau locul cuiva. Dar PNL a hotarat sa fiu vicepremier, ceea ce voi fi. Am observat ca exista o preocupare importanta in spatiul public pentru ce voi eu in continuare, ministru, primar sau si una si alta. Vreau sa clarific ca acest lucru este treaba mea si nu am neaparat nevoie de sfaturi decat le cer”, a adaugat Klaus Iohannis.

Vezi aici ce a spus Victor Ponta despre declaratiile lui Klaus Iohannis

Totodata, Iohannis a reafirmat ca nu se va ajunge sa se dea o lege pentru un om si a subliniat ca nu are de gand sa intre intr-o situatie discutabila, motiv pentru care va parcurge toti pasii necesari pentru a fi in legalitate.

“Este clar ca noi de la PNL nu vom merge niciunde sa cerem o lege pentru un om si nici nu am eu de gand sa intru intr-o situatie discutabila. In consecinta, vreau sa reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier si ministru de interne. Evident, voi face toti pasii ceruti de legile in vigoare pentru a fi si in legalitate si pentru a clarifica orice discutie s-ar pune inainte sa devin ministru si vicepremier. Nu s-a ajuns la un consens pentru ca toata lumea a simtit nevoia de o pregatire mai aprofundata, o reverificare a pozitiei fiecarui partid in aceasta chestiune”, a declarat Iohannis.

Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca a exclus din star varianta de a ocupa functia de ministru de Finante, precizand ca modificarile care urmeaza a fi aduse la structura Guvernului va fi facuta dintr-o singura miscare.

“Sunt cateva chestiuni care trebuie clarificate pentru a da o buna functionalitate noii structuri, le vom discuta maine, sunt optimist. Au fost mentionate cateva posibile schimbari in Guvern, spre exemplu vicepremier – ministrul Finantelor in pozitia ministrul Finantelor. Se va schimba structura Guvernului, modificarile vor fi facute prin hotararea Guvernului in Camerele reunite. Am exclus din start sa fiu ministrul Finantelor, dar nu am exclus sa coordonez Finantele. Am hotarat sa facem toate modificarile dintr-o singura miscare.

Sunt situatii care trebuie clarificate, nu se poate de exemplu ca Oprea sa coordoneze o parte din ce face ministrul de Interne. Dar se poate sa existe comisii speciale, cum e Comitetul pentru Situatii Speciale, care sa fie coordonat de un vicepremier, chair daca structuri de la alt vicepremier participa acolo. Toata lumea merge in Guvern ca sa rezolve problemele, nu sa duca acolo discutiile politice. Voi face tot ce trebuie pentru a fi in perfecta legalitate si din punctul de vedere al ANI. Vom discuta maine”, a adaugat Iohannis.

Intrebat in ce calitate a participat Dan Voiculescu la intalnireUSL, Iohannis a raspuns sec: “Habar n-am!”. Intrebat de un jurnalist care este relatia sa cu Traian Basescu, Iohannis a raplicat: “Cel mai bine se descrie cu termenul non-relatie”.