Iohannis, dupa intalnirea cu Merkel: Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, dupa intalnirea cu cancelarul Angela Merkel, ca Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei, declarandu-se foarte multumit de discutiile purtate in cadrul vizitei sale la Berlin. Totodata, Iohannis a afirmat ca a abordat subiectul aderarii Romaniei la Schengen si a aratat ca tara noastra se poate baza pe sprijinul Germaniei. Presedintele Klaus Iohannis a fost primit de omologul sau german la Palatul Bellevue din Berlin, cu onoruri militare.

“Este o onoare sa ma aflu astazi aici la berlin. Sunt foarte multumit de discutiile purtate. Am trecut in revista evolutia relatiilor bilaterle pe plan economic, cultural si politic. Am avaluat schimburile dintre cele doua tari care isi mentin trendul ascendent. Din discutia de azi a reiesit ca exista un potential dezvoltat de dezvoltare prin cresterea investitiilor. Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener in identificarea niselor care pot genera linii competitive. Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri”, a spus presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a facut referire si la aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca putem conta pe sprijinul Germaniei pentru realizarea integrarii, un punct pozitiv fiind raportul MCV.

“Am abordat si subiectul aderarii la Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii spre realizarea integrarii in spatiul Schengen. Exista argumente congingatoare care sa duca la disparitia ultimelor rezerve. Raportul MCV este unul dintre argumente”, a afirmat Iohannis in cadrul declaratiei comune cu Angela Merkel.

Te-ar putea interesa si: KLAUS IOHANNIS S-A INTALNIT CU PARINTII SAI IN GERMANIA

“Cand este vorba despre Romania se vede prima data migratia saraciei care nu e semnificativa numeric si se vede foarte greu un fenomen semnificativ si problematic pentru Romania si un castig pentru Germania: migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care vine in Germania. Cunosc sute de astfel de persoane ca sa nu spun mii, au venit in Germania s-au integrat perfect si care muncesc aici cu folos. Pentru Romania, aceste persoane usnt o pierdere. O tara ca Romania are o problema daca parti semnificative din forta de munca foarte calificata pleaca. Este in interesul nostru sa gasim o contracarare. Numeric, cei care vin in Germania calificati este de multe ori mai mare decat al celor socotiti migranti ai saraciei. Acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o dezvoltare economica sustenabila, o crestere a veniturilor si in masura in care reusim prin transparentizare sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public, fie in cel privat. Exista semne bune, sunt tineri care se hotarasc sa se intoarca dar mai este mult de lucru”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari de presa.

“Pe tema ungurilor, e clar ca interesul Ungariei privind minoritatile romanesti din afara este deosebit de mare. Nu ne simtim amenintati, insa suntem foarte atenti atunci cand un stat vecin are un interes atat de mare pentru o minoritate. Va pot asigura ca in Romania nu exista o problema a minoritatii maghiare”, a mai spus Iohannis.

Citeste si: PROGRAMUL VIZITEI PRESEDINTELUI KLAUS IOHANNIS IN GERMANIA