IOHANNIS explica de ce nu a facut nominalizarea pentru SIE si vorbeste despre demisia lui George Maior

Klaus Iohannis, dupa ce a cerut demisia lui Valcov: Nimeni nu este mai presus de lege

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi seara, la emisiunea “Jurnal de seara” de la Digi24, ca nu a facut nominalizarea pentru Serviciul de Informatii Externe (SIE) odata cu cea pentru Serviciul Roman de Informatii (SRI) deoarece a considerat ca este nevoie de o clarificare intai la SRI, si a dat asigurari ca nu va dura foarte mult pana ce va anunta nominalizarea pentru SIE.

“Nu am vrut sa amestec lucrurile. Am considerat ca e nevoie de clarificare intai la SRI, apoi voi aborda si chestiunea SIE, sper sa nu dureze foarte mult”, a spus Iohannis.

Mondo News iti recomanda si: KLAUS IOHANNIS L-A DESEMNAT PE EDUARD HELLVIG LA CONDUCEREA SRI. PROPUNEREA PENTRU SIE VA VENI ULTERIOR

Seful statului a tinut sa sublinieze nu doreste sa politizeze serviciile. Intrebat daca se gandeste sa aduca la conducerea SIE o persoana tot din mediul politic, Iohannis a spus: “Hellvig e din Opozitie. Pentru mine au contat calitatile. Eu sint ultimul care vrea sa politizeze serviciile. Eu vreau sa numesc persoane civile care au capacitatea sa conduca bine. Nu am cautat un profil politic, eu vreau un profil de civil care va conduce bine, in sensul europenizarii”.

Despre schimbarea lui Florian Coldea de la seefia SRI, Iohannis a spus: “Nu exista din partea mea, si cred ca nici a lui Hellvig, o intentie de schimbare brusca. Nici macar nu am discutat aceasta chestiune”.

Mondo News iti recomanda si: PONTA, DESPRE NOMINALIZAREA LUI HELLVIG LA SRI: SE VA DISCUTA LUNI IN BPN SI IN GRUPURILE PARLAMENTARE

Intrebat daca George Maior a demisionat din proprie initiativa din fruntea SRI, Iohannis a explicat ca nu i-a cerut sa demisioneze, completand ca nu a facut altceva decat sa-i accepte demisia.

“Maior si-a scris demisia, mi-a inaintat-o si i-am acceptat-o. Cum sa-i ceri cuiva demisia? Este un act unilateral”, a spus presedintele.

Despre un control mai eficient al serviciilor, Iohannis a spus: “E nevoie de un control eficient. Cind voi avea analiza, voi spune daca e nevoie sa fie mai eficient. O astfel de analiza vine in sprijinul noului director”.