IOHANNIS: Guvernul habar n-are de unde va acoperi neincasarile din reducerea CAS

Klaus Iohannis in Parlament

KLAUS IOHANNIS, candidatul Aliantei Crestin Liberale (ACL) la alegerile prezidentiale din toamna, sustine ca guvernarea trebuie sa fie eficienta, “nu povestita de prim-ministru la televizor” si ca, daca ar fi presedinte, ar promulga reducerea CAS, o masura propusa de liberali, dar prezentata de Victor Ponta “ca si cum el ar fi inventat roata”.

Klaus Iohannis a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca mesajul sau pentru investitori este ca liberalii vor veni cu o abordare economica “noua”, care se bazeaza pe cateva principii extrem de simple.

“Noi credem ca este absolut necesar sa avem o legislatie in domeniul economic, care sa fie serioasa, credibila si stabila. Nu este posibil sa schimbi Codul Fiscal din doua in doua luni si sa te astepti sa vina investitorii si sa aplaude. Oamenii isi fac planuri de afaceri pe termen mediu, multi chiar pe termen lung, ei vor sa stie foarte exact ce impozite si taxe vor plati si peste doi si peste cinci ani. Un Guvern nu poate sa vina si sa introduca de astazi pe maine o acciza suplimentara, fara sa spuna ce vrea sa faca cu banii, sa vina intr-un singur an sa aduca mai multe taxe si impozite suplimentare, pur si simplu pentru a acoperi ineficienta colectarii si sa astepte sa fie multumiti investitorii”, a spus el.

Citeste si: IOHANNIS: SUNT SINGURUL DINTRE TOTI CANDIDATII CARE STIE CUM E SA FII MINORITAR LA TINE IN TARA

Alaturi de legislatia clara, stabila, pe termen lung in domeniul economic, liberalii sustin si relaxarea fiscala, pentru a incuraja investitorii, inclusiv pe cei autohtoni, pentru ca Romania va deveni prospera “introducand noi accize si impozite”, a aratat Iohannis.

“Capitalul romanesc trebuie sa devina puternic. Coruptia trebuie evident sa dispara sau cel putin sa o combatem atat de bine incat sa nu mai fie un factor relevant. Trebuie sa avem stabilitatea legii, stat de drept. Asta nu trebuie povestit, asta trebuie garantat. Eu vreau sa garantez statul de drept, independenta justitiei, nu seminarii intre politruci. Eu vreau sa garantez independenta justitiei, scotand politrucii din sistemul judiciar. Acestea sunt lucrurile pe care le asteapta investitorii, de 25 de ani. Noi stim, doar ca majoritatea Guvernelor se fac ca n-au auzit”, a spus el.

Iohannis a sustinut, in acest context, ca politicienii trebuie sa se abtina de la orice interventie in justitie si doar sa creeze cadrul functionarii ei, prin legile pe care le da Parlamentul.

Citeste si: Pe cine mizeaza Basescu in alegerile prezidentiale

El a subliniat ca “nici macar buna intentie” din partea politicienilor nu trebuie sa intre in sistem, iar acestia trebuie, de fapt, sa stea “total in afara sistemului”.

“Sigur, ei trebuie sa creeze cadrul. Nu sistemul judiciar face legile. Parlamentul face legile, dar noi trebuie sa avem un Parlament serios si puternic. Atunci vom avea o justitie puternica si indepedenta. Separarea puterilor in stat trebuie sa devina o realitate cotidiana, nu o tema de spectacol la TV. Guvernarea trebuie sa fie eficienta, nu povestita de primul-ministru la televizor”, a spus Iohannis.

El a aratat ca nu poate da exemple de imixtiuni ale politicului in justitie, dar citeste rapoartele in care se spun astfel de lucruri.

Intrebat daca in calitate de presedinte al Romaniei ar promulga legea privind reducerea CAS, Iohannis a raspuns afirmativ, aratand ca aceasta este o masura propusa de liberali inca din toamna lui 2013 ca un lucru “rezonabil, fezabil si suficient de concret”.

El a adaugat ca atunci nici premierul si nici FMI nu au acceptat-o, spunand ca se poate realiza de la 1 ianuarie, apoi de la 1 iulie, fara ca acest lucru sa se intample, iar acum ideea scaderii CAS e prezentata de Victor Ponta “ca si cum el ar fi inventat roata”.

“Ei, s-a apropiat campania electorala si culmea, iese primul-ministru ca si cum el ar fi inventat roata si spune ca vrea sa reduca CAS cu cinci procente, chiar daca nu vrea FMI. Eu am spus atunci ca mi se pare ca este o masura electorala. (..) Eu nu cred ca primul-ministru doreste in realitate reducerea CAS-ului. Dar doreste sa induca ideea ca vrea sa reduca CAS-ul. Temerea noastra, a liberalilor, este ca, asa cum vrea sa introduca scaderea CAS-ului la 1 octombrie, cand incepe campania electorala, va reveni si va anula masura pe 1 decembrie, cand se termina campania electorala. Independent de aceste manevre politice, legea a fost trimisa in Parlament, a fost votata, eu in continuare gasesc masura buna si de aceea spun ca as promulga legea”, a aratat Iohannis.

Acesta a mai spus ca liberalii stiu ca doar scaderea CAS nu poate rezolva probleme economice si ca acestia au cerut Guvernului sa spuna de unde intentioneaza sa acopere neincasarile din reducerea CAS, insa, urmarind “inregistrarea de la Cotroceni”, ii este clar ca reprezentantii Executivului n-au habar despre ce presupune aceasta masura.

“Trebuia sa vina Guvernul sa ne explice de unde acopera neincasarile din reducerea CAS-ului. Vrea sa vina cu alte impozite? Sau vrea sa vina cu reduceri de investitii? Sau ce vrea Guvernul? Si am urmarit cu aceeasi stupoare ca si dumneavoastra filmuletul de la Cotroceni, cand ne-am dat seama ca habar n-au. Asta a fost critica noastra. Nu ca se reduce CAS, ci ca nu exista o gandire la Guvern, ce se va intampla dupa”, a aratat el.

Iohannis a mai spus ca, in eventualitatea in care va fi ales presedinte, “prezumtivul prim-ministru” desemnat al ACL, Catalin Predoiu, ar putea avea posibilitatea de a-si alege echipa guvernamentala, precizand ca el, personal, sustine ideea unui guvern politic, nu de tehnocrati.

“Noi avem acum in ACL un candidat care este prezumtivul prim-ministru, in persoana domnului Predoiu si noi ne gandim la un guvern politic, dar cine va fi in acel guvern se va hotari la momentul respectiv, cand se va pune problema. Nu pot spune de pe acum daca vor fi tehnocrati in Guvern”, a mai spus Iohannis.