IOHANNIS i-a inmanat Cardinalului LUCIAN Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter

Presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS, i-a inmanat, sambata, la Blaj, Cardinalului LUCIAN MURESAN, Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, acordat cu prilejul implinirii unui sfert de secol de episcopat.

KLAUS IOHANNIS a rostit, de asemenea, un discurs in Catedrala Greco-Catolica “Sfanta Treime”, prilej cu care a subliniat jertfa episcopilor greco-catolici martiri sub regimul comunist si care au un loc special in memoria romanilor.

“Ca si multi altii, taria cu care acestia si-au urmat credinta chiar cu pretul vietii este fundatia pe care se sprijina Biserica Romana Unita cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au impotrivit comunismului, s-a cladit libertatea noastra de astazi. Nu putem uita nici ca aceasta libertate nu ar fi posibila fara intelepciunea si eforturile neincetate ale celor care au facut Marea Unire”, a declarat KLAUS IOHANNIS.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS a avut partea de o primire calda la BLAJ

Seful statului a mai spus ca nu poate fi uitata nici “imbratisarea” dintre Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, si episcopul Iuliu Hossu, ca si mesajul de solidaritate frateasca adresat tuturor romanilor rostit atunci, la 1 Decembrie 1918.

“La aproape o suta de ani de la acel moment cinstim rolul tuturor confesiunilor si recunoastem contributia diversitatii culturale a majoritatii romanesti si a tuturor minoritatilor nationale la reunirea natiunii sub noul destin european al Romaniei”, a afirmat presedintele KLAUS IOHANNIS.

La iesirea din catedrala, seful statului a facut o “baie de multime”, multi dintre oamenii prezenti dorind sa faca fotografii cu KLAUS IOHANNIS. Acesta nu s-a aratat deranjat si a facut chiar si un selfie impreuna cu o tanara pe scarile catedralei.

Ulterior, IOHANNIS i-a inmanat, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, decoratia Cardinalului LUCIAN MURESAN, in prezenta oficialitatilor locale si judetene si a altor lideri ai Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Presedintele Romaniei a semnat joi decretul de decorare a cardinalului LUCIAN MURESAN, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Fagaras si Alba Iulia, intaistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma.

Astfel, cu prilejul aniversarii a 25 de ani de episcopat, in semn de inalta apreciere pentru demnitatea, curajul si smerenia crestina de care a dat dovada, pentru contributia deosebita la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Sfantul Scaun si pentru grija constanta acordata consolidarii raporturilor interconfesionale in Romania, KLAUS IOHANNIS a conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Ofiter cardinalului LUCIAN MURESAN.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Atragerea de INVESTITII STRAINE este o PRIORITATE MAJORA pentru ROMANIA

Al treilea cardinal roman, dupa cardinalul Iuliu Hossu si cardinalul Alexandru Todea, LUCIAN MURESAN s-a nascut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astazi cartier al municipiului Baia Mare. A studiat teologia mai intai la Seminarul Romano-Catolic din Alba Iulia, iar apoi in clandestinitate. A fost hirotonit preot in clandestinitate, la 19 decembrie 1964. Tot in clandestinitate, din 1985 pana in 1990, a condus Eparhia de Maramures, mai intai ca ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Din 26 mai 2003 este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfantul Parinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca arhiepiscop major la 30 aprilie 2006.

Sursa foto www.cotidianul.ro