IOHANNIS isi doreste ca relatia dintre ROMANIA si GERMANIA sa capete mai multa consistenta

Presedintele KLAUS IOHANNIS isi doreste ca relatia dintre Romania si Germania sa capete mai multa consistenta, subliniind in acest sens extinderea dialogului politic, accelerarea schimburilor economice si dezvoltarea relatiilor culturale, informeaza Agerpres. 

“Ne asteapta un drum comun spre beneficiul ambelor tari si cetatenilor nostri, dar si al constructiei europene. Va spun raspicat ca imi doresc sa dam si mai multa consistenta relatiei dintre Romania si Germania, iar legaturile noastre sa urce la un nou nivel in sens politic, economic si cultural. Aceasta presupune sa extindem dimensiunea dialogului nostru politic in cadrul UE si al NATO, sa acceleram schimburile economice si sa dezvoltam componenta culturala. Este un obiectiv pe care mi-l asum cu toata deschiderea”, a declarat IOHANNIS, la Ziua Unitatii Germane, organizata la Teatrul National din Bucuresti.

El a apreciat ca intre Romania si Germania exista o relatie bilaterala privilegiata si o cooperare foarte buna in multe domenii. IOHANNIS a precizat ca Germania este unul dintre principalii parteneri politici si principalul partener economic al tarii noastre.

CITESTE SI: IOHANNIS: Un sistem de EDUCATIE care ofera OPORTUNITATI DE ANGAJARE tine de SECURITATEA NATIONALA

Seful statului a afirmat ca cele doua comunitati — romana si germana — fac legatura dintre cele doua tari cu adevarat profunda.

IOHANNIS a aratat ca sunt oportunitati de valorificat in relatiile romano-germane, punctand ca exista un moment prielnic si toate premisele favorabile in acest sens. De asemenea, el a subliniat ca un capitol aparte in relatia dintre Romania si Germania il reprezinta cooperarea stransa in UE si Alianta Nord-Atlantica si ca vecinatatea estica si sudica, spatiul Balcanilor sunt teme de interes pentru cele doua tari.

“La un sfert de secol de la debutul reunificarii europene ne confruntam cu numeroase provocari interne si externe, a caror gestionare pune la incercare mecanismele institutionale ale UE. Cred in capacitatea si determinarea noastra comuna nu doar de a lupta pentru prezervarea valorilor noastre si de a raspunde prompt vocilor care pun sub semnul intrebarii sensul si arhitectura UE, ci si de a consolida uniunea noastra si rolul sau de actor de prim rang la nivel european”, a afirmat seful statului.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A PARTICIPAT LA DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR LA FACULTATEA DE DREPT DIN BUCURESTI. UPDATE

El a amintit de caderea zidului Berlinului, punctand ca “aceasta experienta istorica trebuie sa ne aduca aminte noua si celor care vor veni dupa noi ca teroarea si frica nu pot reprima aspiratia spre libertate, ca se pot pune granite, dar nu se pot ingradi constiinte, ca se pot ridica ziduri, dar nu se pot suprima identitati”.

“Preocupati de evenimentele actuale pe care le traverseaza Europa riscam sa uitam si o sa trecem prea repede cu vederea cat de mult s-a schimbat continentul nostru de la acel moment. Sa nu facem aceasta greseala, sa nu luam ca pe un dat constructia europeana si succesele ei: democratia si prosperitatea” , a spus IOHANNIS.

Seful statului si-a inceput si incheiat discursul in limba germana.

Si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk, a apreciat nivelul excelent al relatiilor bilaterale germano-romane.

“Cadrul larg de referinta al activitatilor noastre este reprezentat de Europa si de Parteneriatul strategic transatlantic”, a mentionat ambasadorul german.

El a subliniat ca in cursul anului cooperarea romano-germana s-a intensificat, amintind de vizita presedintelui IOHANNIS la Berlin.

La evenimentul la care a concertat Orchestra Nationala au participat aproximativ 900 de invitati, printre care s-au numarat fostul presedinte EMIL CONSTANTINESCU, presedintele CCR, AUGUSTIN ZEGREAN, Avocatul Poporului, VICTOR CIORBEA.

Sursa foto: b1tv