CONSULTARI la Cotroceni: UDMR vrea guvern TEHNOCRAT. PNL DIZOLVAREA PARLAMENTULUI si ANTICIPATE, minoritatile vor solutie de consens. UPDATE

Presedintele Romaniei a inceput CONSULTARILE CU PARTIDELE PARLAMENTARE pentru formarea unui nou guvern. Primul partid chemat la consultari este PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT, reprezentat de presedintele PSD LIVIU DRAGNEA, presedintele executiv VALERIU ZGONEA, ECATERINA ANDRONESCU si GEORGIAN POP.

UPDATE 21:48: Liderul deputatilor apartinand minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, joi, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, ca alesii pe care ii reprezinta isi doresc o solutie de “consens” pentru viitorul Guvern, indiferent daca acesta este tehnocrat sau de uniune nationala.

“Noi ne dorim sa avem o solutie care se fundamenteaza pe pilonii democratiei, pe Constitutie si care sa fie realizata sub auspiciile presedintelui Romaniei. O solutie care sa fie, daca nu o solutie de consens, atunci macar o solutie bine temperata, cum spunea Bach, cu clavecinul bine temperat”, a spus Pambuccian.

Deputatul a precizat ca exista mai multe puncte asupra carora nu exista consens in cadrul grupului, insa majoritatea membrilor nu cred in varianta alegerilor anticipate.

“Exista o parte importanta a colegilor din grup care considera ca anticipatele n-ar fi o solutie, chiar daca ele pe noi nu ne afecteaza. (…) Alegerile la termen sau alegerile anticipate nu ne aduc nimic in plus sau in minus”, a spus acesta.

Deputatii minoritatilor au subliniat, in discutii, nevoia unei “solutii de consens”. “Aceasta trebuie sa fie o solutie nu atat negociata politic, cat in spiritul ideilor fundamental democratice”, a mai spus Pambuccian.

Intrebat daca ar sustine un guvern tehnocrat, liderul deputatilor din grupul minoritatilor a precizat ca acestia nu au “nimic impotriva” acestei variante, fiind una dintre cele doua posibile, alaturi de guvernul de uniune nationala.

UPDATE 19:45: Presedintele UMDR, KELEMEN HUNOR, a declarat, joi, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca Uniunea propune instalarea rapida a unui Guvern tehnocrat, care sa treaca bugetul pentru 2016 si sa modifice legea, in vederea unor alegeri generale inainte de termen, comasate cu localele.

“Noi credem ca cel putin pana la sfarsitul lunii noiembrie, dar, daca se poate si mai repede, trebuie sa avem un nou guvern si acest guvern conduce tara pana la alegeri si noi propunem declansarea alegerilor anticipate daca se poate gasi o solutie constitutionala si legala pentru a declansa alegeri anticipate, deci alegeri inainte de termen. Un guvern tehnocrat, condus de un om care are libertatea de a-si alege ministrii. Nu trebuie sa fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii din Guvern. (…) Cu mandat foarte clar”, a spus KELEMEN HUNOR.

Liderul UDMR a precizat ca acest mandat ar presupune adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2016 si operarea unor modificari legislative pentru devansarea alegerilor parlamentare, care ar trebui sa aiba loc in toamna anului viitor, in asa fel incat sa fie organizate odata cu alegerile locale din primavara.

“Nu este usor, fiindca cadrul legislativ in acest moment nu permite alegeri anticipate sau alegeri inainte de 24 iulie, cand intra in vigoare legea votata anul trecut, legea alegerilor parlamentare. Aceasta lege nu prevede o perioada mai scurta de 90 de zile pentru pregatirea alegerilor si este motivul pentru care noi spunem ca se poate modifica legea alegerilor parlamentare, in sensul de a introduce o prevedere. In 60 de zile, 40 de zile, pot fi organizate alegerile”, a explicat presedintele UDMR.

Acesta a subliniat necesitatea organizarii alegerilor locale concomitent cu cele parlamentare. “Credem ca este nevoie o agenda foarte clara pentru cel putin sase luni de zile si cateva obiective extrem de clare, fiindca avem obligatia de a asculta ce spune societatea si avem obligatia de a gasi solutii politice”, a mai spus KELEMEN HUNOR.

Liderul UDMR a adaugat ca nu considera ca, in acest moment, un Guvern de uniune nationala, din care sa faca parte toate partidele parlamentare, “ar fi un raspuns corect si cinstit la toate problemele care s-au acumulat”.

UPDATE 19:04: Consultarile dintre presedintele KLAUS IOHANNIS si reprezentantii Uniunii Democrate Maghiare din Romania pentru desemnarea unui nou premier au inceput, joi seara, la Palatul Cotroceni.

Din delegatia UDMR fac parte presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, si parlamentarii Marton Arpad si Tanczos Barna.

“Am inceput astazi prima serie de consultari politice pentru a cauta cele mai bune solutii de iesire din aceasta criza care este mult mai mult decat o criza guvernamentala, ci este vorba de un nou mod de a face politica”, a spus seful statului.

 UPDATE 17.40 “Nu am facut absolut niciun fel de PROPUNERE PENTRU PRIM-MINISTRU. Propunerea cu care PNL a venit a fost de DIZOLVARE A PARLAMENTULUI si de organizare de ALEGERI ANTICIPATE. (…) Din ianuarie anul acesta cerem organizarea de anticipate”, a declarat copresedintele PNL ALINA GORGHIU, la iesirea de la consultari.

“Nu am avansat niciun fel de alta varianta, nu am avansat niciun calendar”, a completat liderul PNL.

“Ma bucur ca are inclusiv o INTALNIRE CU REPREZENTANTII SOCIETATII CIVILE. Sunt convinsa ca vor fi interesante discutiile”, a adaugat Alina Gorghiu.

“Un Parlament credibil se poate realiza destul de repede prin ALEGERI ANTICIPATE. Alegerile anticipate se organizeaza dupa noua lege”, a declarat si VASILE BLAGA.

UPDATE 17.00 O Delegatie a PNL, formata din ALINA GORGHIU, VASILE BLAGA si presedintele de onoare al PNL, MIRCEA IONESCU QUINTUS, a venit la consultari cu presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS. Liberalii vin cu un mandat ferm, cerand ALEGERI ANTICIPATE.

UPDATE 15:35 “Am considerat ca nu este eficient ca astazi sa vorbim despre o persoana care sa ocupe functia de prim-ministru. (…) Sa ne stabilim de comun acord, partidele care vin la consultari, si tinand cont de romani si de CERINTELE ACESTORA care nu sunt de ieri, de azi, care sunt obiectivele economice, sociale si politice ce trebuie atinsa in perioada imediat urmatoare”, a declarat presedintel PSD, LIVIU DRAGNEA, dupa consultari.

Statul de drept si independenta justitiei au fost printre obiectivele enuntate de liderul social-democrat.

Liviu Dragnea vorbeste si despre reformarea clasei politice: “Sa vedem cum pot fi atinse obiectivele – cu un GUVERN DE TEHNOCRATI, CU ALEGERI ANTICIPATE”.

“Toate aceste obiective cred ca ar trebui sa fie stranse la un loc dupa discutia cu toate partidele. Dupa aceasta prima runda de consultari, sa putem avea o noua runda de consultari cu toti liderii de partide ce ar imbratisa aceasta idee. Apoi sa vedem care ar fi mini programul politic, eventual un program de guvernare, care ar fi profilul unui prim ministru care ar putea garanta ca aceste lucruri sa fie puse in practica”, a mai spus Dragnea.

“Fiecare roman are in minte un nume care ar fi bun de prim-ministru, dar nu ajunge asta”, a subliniat presedintele PSD.

“Avem 26 de ani de democratie si nu avem o autostrada care sa lege sudul de Transilvania sau Moldova de Transilvania”, a completat fostul ministru al Administratiei si Dezvoltarii Regionale.

STIRE INITIALA

La deschiderea intalnirii IOHANNIS a precizat ca manifestarile din ultima perioada nu cer doar un nou Guvern, ci au aratat necesitatea “SCHIMBARII PARADIGMEI POLITICE DIN ROMANIA”. 

Potrivit surselor din presa, propunerea celor de la PSD va fi sociologul VASILE DANCU. 

CITESTE SI: LIVE TEXT KLAUS IOHANNIS A ANUNTAT NUMELE PREMIERULUI INTERIMAR. INLOCUITORUL LUI PONTA ESTE SORIN CIMPEANU. UPDATE

Revenim cu detalii. 

Sursa foto: presidency