IOHANNIS, la Digi 24: Sondajele ACL arata o diferenta de 1% intre mine si Ponta in ultima saptamana

Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a declarat joi seara, in studioul Digi 24, ca sondajele realizate de ACL indica o diferenta de numai un procent intre el si candidatul PSD, Victor Ponta, date valabile in ultima saptamana. Klaus Iohannis se afla, joi seara, la Digi 24, in timp ce contracandidatul sau a preferat sa mearga la televiziunea de casa Antena 3.

Astfel, candidatul ACL a sustinut ca, in sondajele ACL din ultima saptamana, diferenta dintre el si Victor Ponta este de doar un procent, explicand ca celelalte sondaje sunt o manevra electorala. “Sondajele de pana acum sunt o manevra electorala: ‘fratilor, nu are rost sa mai votati ca oricum castiga Ponta’. Sondajele noastre arata o diferenta in ultima saptamana intre noi de 1%, suntem la egalitate”.

Klaus Iohannis a mai spus, in urma cu putin timp, ca “Guvernul care va fi in functie in 2015 va trebui sa scoata banii de undeva. Va fi un Guvern PSD care va trebui sa mareasca taxele si impozitele, cetatenii vor plati nota de plata pentru aceasta campanie. Sunt convins ca vom vedea cresteri de impozite si taxe”.

Despre cresterile de taxe si impozite, Klaus Iohannis a declarat:

“Atunci cand voi fi presedinte este evident ca imi doresc sa am un Guvern ACL. Guvernul PSD isi face propria politica fiscala, care evident ca e catastrofala. Am facut mai multe solicitari, si publice, sa vina primul ministru cu bugetul in Parlament pana la 15 noiembrie, cum spune legea, nu a fost o solicitare de campanie. Am facut o estimare, i-am rugat pe colegii mei sa facem o estimare pentru ca si noi putem face, si ajungem in zona de deficit bugetar de 3%. Intram intr-o zona care este sanctionabila conform regulior UE. Ne-am angajat la un deficit de 1,4% din PIB. Mai mult de dublu e deficitul daca nu se cresc impozite si taxe. Datorita gestionarii catastrofale facuta de Guvernul Ponta, la anul vom avea cresteri de impozite si taxe, o spun cu toata responsabilitatea”.

Intrebat cum comenteaza dezbaterile din campania electorala, candidatul ACL a dezvaluit ca Victor Ponta a venit la toate dezbaterile electorale cu cartonase, de pe care citea raspunsurile.

“De la inceputul campaniei electorale eu am spus ‘vreau dezbatere’. Domnul Ponta a transmis ca sta la televizor, mananca popcorn, bea cola si ce mai face. Domnul Ponta a stabilit de acolo de la partid unde se fac dezbaterile, temele de discutie. Intr-o tara democratica, trebuie sa ai un minim de respect pentru contracandidat. Am mers eu acolo unde au fost stabilite acele intalniri. Mi s-a parut inadmisibil sa avem o campanie electorala fara dezbatere. Eu am ferma convingere ca domnul Ponta nu ar dori sa intre intr-o dezbatere pe o platforma publica accesibila tuturor jurnalistilor. Sau staff-ul domniei sale, sau baronii il impiedica. A fost o reactie total aiurea. Universitatea a stabilit ca domnul Ponta a plagiat. Acest candidat umbla cu copiuta. In toate dezbaterile a venit cu cartonase, lua domnul Ponta cartonasul si spunea Nu-i asa ca…?”.

Intrebat despre sondajele aparute pe piata, Klaus Iohannis a raspuns: “Sondajele de pana acum sunt o manevra electorala: ‘fratilor, nu are rost sa mai votati ca oricum castiga Ponta’. Sondajele noastre arata o diferenta in ultima saptamana intre noi de 1%, suntem la egalitate”.

Klaus Iohannis a facut referire si la legea amnistiei si gratierii: “Victor Ponta si PSD nu au dorit sa respinga aceasta lege. Abia asteapta sa treaca alegerile, sa scoata aceasta lege din sertar, sa scoata toti coruptii, sa ii spele. Eu chiar cred ca se poate face acest lucru, nu le va mai pasa de nimic. Presiunea baronilor si a celor care au probleme in justitie e imensa. Eu imi doresc curatenie in clasa politica. Domnul Ponta vrea sa ii spele si sa ii scoata din inchisori, eu vreau curatenie”.

Intrebat cum vede parteneriatul strategic romano-american si daca ar fi de acord cu baze militare NATO in Romania, Iohannis a spus: “Daca asa se hotaraste, eu sunt pro. Cand spunem parteneriat strategic, toata lumea se gandeste doar la latura militara. Eu imi doresc foarte mult ca latura economica a parteneriatului strategic romano-american sa se dezvolte foarte mult. Principala conditie este statul de drept. De aceea trebuie sa facem eforturi pentru a avea stat de drept in Romania”.

Intrebat despre regionalizare, candidatul ACL a raspuns: “Nu sunt adeptul regionalizarii pe criterii etnice, nu rezolva nicio problema, dezvolta alte probleme. Orice dezvoltare trebuie facuta in sens pozitiv, nu in sens negativ”.

Despre Romania vs UE: “Ceea ce ne lipseste noua de fapt acum in cadrul UE este o profilare. Noi intotdeauna spunem “da, suntem de acord, suntem parteneri”. Trebuie sa fim mai pro-activi, acum rolul nostru este pur reactiv. Sunt convins ca sunt domenii la care suntem buni si putem veni cu solutii”.

Despre Republica Moldova: “Primul proiect trebuie sa fie integrarea europeana a Republicii Moldova. Daca totul functioneaza foarte bine, e posibil sa se creeze premisele pentru urmatorul proiect, cel de unificare. Este un proiect foarte ambitios, care nu se poate realiza intr-un termen scurt. Eu sunt de parere ca aceste proiecte se pot realiza in aceasta ordine si, evident, daca doresc cetatenii”.