IOHANNIS, omagiu pentru SOLDATII ROMANI CAZUTI LA DATORIE la ELIBERAREA CEHOSLOVACIEI

Presedintele KLAUS IOHANNIS A DECORAT, joi, intr-o ceremonie care a avut loc la castelul Zvolen, DOI VETERANI SLOVACI care AU LUPTAT ALATURI DE OSTASII ROMANI in perioada 1944 – 1945 pentru ELIBERAREA CEHOSLOVACIEI. Ordinul National “Virtutea militara” in grad de Ofiter cu insemn pentru militari i-a fost conferit lui Juraj Penicka, in varsta de 91 de ani, si lui Jan Melicher, de 92 de ani, participanti directi la luptele de eliberare nationala.

De asemenea, seful statului roman, aflat intr-o vizita oficiala in Slovacia, i-a decorat cu Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Cavaler pe Pavel Nigrini — functionar cu mandat multianual al Asociatiei slovace a luptatorilor antifascisti din Zvolen, pe Pavel Seben — vicepresedinte al organizatiei regionale ASLA-SZPB din Zvolen, fost presedinte cu mandat multianual, si cu Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Ofiter, categoria E — “Patrimoniul cultural national”, Comitetul regional al ASLA-SZPB Zvolen, reprezentat de Dusan Sablatura, presedintele organizatiei regionale.

CITESTE SI: IOHANNIS, IN SLOVACIA: NU TREBUIE SA LASAM ATACUL TERORIST SA DISTRUGA TESUTUL SOCIAL AL TARILOR NOASTRE

“Am decis sa omagiez prin decoratiile acordate azi meritele in PASTRAREA MEMORIEI OSTASILOR ROMANI, dedicatia pe care dvs ati aratat-o de-a lungul anilor pentru ingrijirea monumentelor si mormintelor militarilor romani care si-au gasit somnul de veci pe pamantul SLOVACIEI, in Cimitirul Militar Romanesc de la Zvolen, meritele dumneavoastra in luptele de partizani, participanti la Insurectia Nationala Slovaca si in memoria solidaritatii cu militarii Armatei Romane”, a afirmat presedintele Iohannis.

El a exprimat recunostinta romanilor pentru dedicatia si grija cu care autoritatile slovace, cetatenii si veteranii slovaci CINSTESC MEMORIA ROMANILOR CAZUTI PE FRONTUL DE LUPTA acum 70 de ani.

“Astazi ne asumam cu toata raspunderea datoria de a pretui si onora sacrificiul acestor eroi. Ne revine responsabilitatea de a pastra increderea si credinta lor intr-o lume libera si democratica, de a ne aduce propria contributie la promovarea valorilor libertatii si pacii”, a declarat Iohannis.
La ceremonia de decorare au participat si presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, si primarul orasului Zvolen, Lenka Balkovicova.

 

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS PLEACA IN SLOVACIA. PROGRAMUL VIZITEI OFICIALE

Klaus Iohannis a depus joi o coroana de flori la CIMITIRUL MILITAR ROMAN DIN LOCALITATEA ZVOLEN, in care se afla mormintele a 11.000 de militari romani cazuti pe frontul de lupta pentru eliberarea Cehoslovaciei in cel de-al Doilea Razboi Mondial. La aceasta ceremonie a participat si presedintele Slovaciei, Andrej Kiska.

“Am resimtit o puternica emotie mergand sa ma reculeg la cimitirul militar romano-slovac, unde 11.000 de militari romani si-au gasit somnul de veci”, a spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a efectuat miercuri si joi o vizita oficiala in Slovacia. In prima zi, seful statului a avut intrevederi cu omologul sau slovac, cu premierul acestei tari si cu presedintele Consiliului National al Republicii Slovace, dar s-a intalnit si cu tineri romani care lucreaza in Slovacia.

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis