IOHANNIS: PARLAMENTUL este mult prea mare, iar legea de alegere a acestuia – o ABERATIE

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidentiale, este de parere ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa fie mai mic, dar sa ramana bicameral. Totodata, el sustine ca ar trebui modificat si modul de alegere al senatorilor si deputatilor.

In opinia liderului liberal, in formula actuala, Parlamentul Romaniei este mult prea mare. De asemenea, Klaus Iohannis este nemultumit si de modul in care sunt alesi deputatii si senatorii.

“Avem un Parlament mult prea mare, de 600 de persoane aproape, mai avem putin si avem un parlament de dimensiunea Parlamentului European. Este nevoie de alta lege de alegere a Parlamentului, pentru ca avem o aberatie. Nici nu conteaza daca au fost liberalii sau pesedistii, cred ca amandoi au negociat, avem un sistem uninominal proportional, sunt parlamentari care au ajuns de pe locul trei sa fie parlamentari. Cum ajunge cineva intr-un sistem uninominal de pe locul trei, in circumscriptia in care a candidat, sa fie in Parlament?”, a declarat, duminica, la B1 TV, Klaus Iohannis.

Candidatul ACL la alegerile prezidentiale considera ca aceste schimbari sunt necesare si pentru a avea un parlament “mult mai functional si mai de incredere”.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Rezultatul alegerilor va arata ca a fost un LUCRU CORECT faptul ca NU AM NEGOCIAT cu ceilalti candidati la prezidentiale

“Daca ne uitam in jur, in societate, vedem prea multa coruptie, minciuna, hotie si incepem sa vedem prea multa frica. Asta ne arata ca societatea, in special partea ei politica, nu functioneaza bine. Si trebuie sa avem curajul sa spunem stop”, a spus Iohannis.

Pe de alta parte, intrebat care va fi pozitia lui daca va deveni presedinte in legatura cu legea amnistiei, Klaus Iohannis a declarat ca este total impotriva acestui act normativ si ca va face tot ce va putea pentru a i se opune. 

“Sunt total, dar total impotriva acestei legi care se refera la amnistie si gratiere si, in calitatea mea de presedinte, voi gasi metode pentru a opri definitiv aceasta lege, iar cand vorbim de gratiere, eu nu voi gratia vreodata vreun politician condamnat pentru coruptie, indiferent ca provine din PSD, ACL sau UDMR sau orice alta formatiune. Aceste doua lucruri, pentru mine, sunt nenegociabile”, a mai spus Iohannis.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Promisiunile electorale ale lui VICTOR PONTA vor aduce CRESTERI de TAXE si IMPOZITE 

Intrebat, in continuare, cum va proceda in cazul in care vreun membru ACL ii va cere tratament preferential, Iohannis a amintit ca PNL se confrunta in prezent doua cazuri asupra carora el s-a pronuntat in mod public, spunand ca respectivii membrii ai PNL trebuie sa renunte la functiile pe care le au.

“Avem doua cazuri, Akos Daniel Mora, care a fost declarat incompatibil si dupa parerea mea trebuie sa plece din Senat, optimal ar fi sa-si dea demisia. Si este cazul Tudor Chiuariu (n. red. — condamnat definitiv la trei ani si sase luni de inchisoare). Ar fi bine sa plece din PNL. Daca o va face sau nu, vom vedea”, a spus Iohannis.

Sursa foto: adevarul.ro