IOHANNIS: PONTA mi-a spus, la Cotroceni, ca se va gandi la DEMISIE. Saptamana viitoare – DEZNODAMANTUL

Presedintele KLAUS IOHANNIS i-a cerut demisia de urgenta lui VICTOR PONTA, dupa ce premierul a fost pus sub urmarire penala de DNA.

IOHANNIS a revenit asupra cererii sale si spune ca isi da seama ca premierul are nevoie de cateva zile de gandire. Presedintele crede ca VICTOR PONTA isi va da demisia saptamana viitoare.

CITESTE SI: VICTOR PONTA discuta cu KLAUS IOHANNIS la Palatul Cotroceni

”Mi-a spus ca se va gandi si se va sfatui cu colegi din partid. Eu cred si sper ca decizia sa fie demisia. Sper ca PONTA va demisiona saptamana viitoare. Aceste declaratii la cald trebuie luate cu o anumita nevoie. E nevoie de o clarificare dupa cateva zile de gandire.”, a spus IOHANNIS la TVR 2.

Intrebat cum vede refuzul premierului de a demisiona, seful statului a sustinut ca aceste declaratii trebuie interpretate cu o anumita rezerva.

“Eu sunt convins ca este nevoie de o zi sau doua in care lucrurile se decanteaza, se clarifica si, sper, in cursul saptamanii viitoare, sa avem un deznodamant al acestei etape din criza politica”, a mai spus seful statului.

“Indiferent cum privim lucrurile, nu putem sa facem abstractie de ce s-a intamplat astazi la DNA. Este un lucru care are si va avea urmari profunde in politica romaneasca”, a adaugat presedintele.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Solicit DEMISIA PREMIERULUI VICTOR PONTA. Premierul refuza sa-si depuna mandatul. UPDATE

”Este o situatie nemaintalnita si care are o greutate politica deosebita. Faptul ca premierul in functie este acuzat de fapte penale ne pune intr-o situatie, ca si tara, care trebuie gestionata repede si bine. Este inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie premier (…) Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a iesi repede din aceasta situatie. Evident, prezumtia de nevinovatie functioneaza, insa in politica lucrurile nu sunt asa simple si un politician cu functie inalta acuzat de fapte penale oriunde in lume isi da demisia pentru a nu periclita imaginea tarii pe care o reprezinta”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, la TVR.

Presedintele a mai spus ca in discutiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultari privind Strategia de Aparare, va aborda si aceasta problema.

”Eu am inteles din comunicarea DNA ca s-a cerut permisiunea pentru inceperea urmaririi penale. in cazul in care aceasta solicitare e acceptata, se intra in faza de urmarire penala, care permite anumite actiuni din partea presedintelui. Sper sa nu ajungem pana la suspendare. Prima optiune, pe care o vad ca si cea mai buna, este o demisie a Guvernului, care ne va pune in situatia inedita de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profunda”, a mai spus Iohannis, in interviul acordat TVR in cursul zilei de vineri, inainte de decizia Parlamentului in cazul solicitarii DNA de avizare a urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Premierul si deputatul PSD VICTOR PONTA este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, in care e implicat si DAN SOVA.

Fapte respective ar fi fost savarsite in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese, avand in vedere ca Ponta l-a numit pe Sova in Cabinetele sale.

In consecinta, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa trimita solicitarea procurorului general in cazul lui VICTOR PONTA la Comisia juridica, aceasta urmand sa informeze cand intocmeste raportul, termenul maxim fiind de doua saptamani, a precizat secretarul Camerei ION CIOLACU.

Sursa foto www.adevarul.ro