IOHANNIS: ROMANIA, cel mai redutabil sustinator al REPUBLICII MOLDOVA in procesul de integrare in UE

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat marti ca ROMANIA este cel mai REDUTABIL SUSTINATOR al REPUBLICII MOLDOVA IN PROCESUL DE INTEGRARE IN UE, punctând ca cele doua state se vor afla intr-o buna zi NU DOAR IN UNIUNE, CI SI IN COMUNIUNE.

Seful statului a reafirmat sprijinul pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova.

“ROMANIA VA FI MEREU DE PARTEA DUMNEAVOASTRA, domnule presedinte. Cred cu tarie ca Republica Moldova isi poate implini destinul doar in Uniunea Europeana. Vom fi alaturi de cetatenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui sa depunem si oricât va dura. Sunt, totodata, convins ca oamenii de pe cele doua maluri ale Prutului se vor regasi intr-o buna zi NU DOAR IN UNIUNE, CI SI IN COMUNIUNE”, a afirmat Iohannis, la Suceava, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa omologului sau moldovean, Nicolae Timofti.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS la decorarea presedintelui TIMOFTI de la SUCEAVA: “SISTEMUL JUDECATORESC ACTUAL AL REPUBLICII MOLDOVA poarta amprenta distinsului lider”. UPDATE 

El a aratat ca Republica Moldova trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a implini procesul de reformare a statului.

“Consolidarea statalitatii inseamna in primul rând asumarea in practica a valorilor si principiilor europene fara de care nu poate exista integrare deplina. Combaterea coruptiei, stabilitatea economica si intarirea institutiilor reprezinta singura cale de succes. O spun din nou: MOLDOVA ARE O MARE SANSA pe care noi n-am avut-o la momentul aderarii. Aceasta sansa SE NUMESTE ROMANIA, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astazi cel mai redutabil sustinator al Republicii Moldova in procesul de integrare”, a afirmat Iohannis.

Seful statului român a salutat rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova.

“Faptul ca PARTIDELE PROEUROPENE au reusit sa câstige ORASE IMPORTANTE, inclusiv Capitala, demonstreaza dorinta cetatenilor de a imbratisa si de a-si insusi valorile europene si hotarârea pentru sustinerea parcursului european. Speram cu totii ca aceasta optiune manifestata la alegerile locale se va concretiza foarte curând in constituirea unui guvern de coalitie, cu o clara orientare proeuropeana, decis sa continue reformele incepute in Republica Moldova”, a spus Iohannis.

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA: Liberalul Dorin CHIRTOACA, la al treilea mandat ca primar al CHISINAULUI

Acesta a evocat si personalitatea lui Stefan cel Mare, afirmând ca “Moldova, cea din stânga si din dreapta Prutului, reprezinta un loc care pastreaza aproape la tot pasul numele si faptele celei mai importante figuri medievale românesti, iar Suceava poarta, in timp si spatiu, o incarcatura istorica extrem de valoroasa”.

”Prin faptele sale, STEFAN CEL MARE a contribuit enorm la FORMAREA IDENTITATII SI STABILITATII DE NEAM. Având un simbol comun in acest remarcabil personaj istoric, tarile noastre nu vor putea uita niciodata ca sunt legate prin cultura, limba si sunt parte ale aceleiasi istorii, factori care contribuie decisiv la consolidarea legaturilor dintre statele noastre”, a adaugat Iohannis.

CITESTE SI: STEFAN CEL MARE a fost cinstit astazi la CHISINAU

El a remarcat relatia indelungata in ceea ce priveste schimbul de studenti intre cele doua tari si cooperarea extrem de strânsa la nivel preuniversitar, universitar si stiintific.

“Aceasta este o consecinta a faptului ca impartasim aceeasi viziune cu privire la educarea si formarea tinerei generatii, ca zona de importanta strategica, pentru a putea asigura progresul si stabilitatea tarilor noastre. In plus, aceasta experienta arata ca relatia României cu Republica Moldova este un episod unic la nivel european, iar efortul nostru nu a fost in zadar. Vreau sa va asigur ca România va continua sa investeasca in pregatirea tinerilor din Republica Moldova, având credinta ca, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea si integrarea in familia europeana de valori a tarii dumneavoastra”, a mai spus seful statului.

El a precizat ca România aloca anual 5.000 de burse de studiu pentru studentii din Republica Moldova si peste jumatate din copiii prescolari de peste Prut beneficiaza de programul finantat de tara noastra pentru renovarea si dotarea gradinitelor. Potrivit acestuia, universitatile din cele doua state coopereaza in cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar si europene, prin schimb de studenti si profesori.

CITESTE SI: CHISINAU: 30.000 de oameni au participat la MAREA ADUNARE NATIONALA, la care au cerut UNIREA CU ROMANIA

*Sursa foto: tvrnews.ro