IOHANNIS: Romania este dispusa sa acorde ASISTENTA SERBIEI pentru ADERAREA la UE

Romania este dispusa sa acorde asistenta Serbiei in procesul de aderare la Uniunea Europeana, daca partea sarba isi doreste acest lucru, a declarat, joi, presedintele KLAUS IOHANNIS, in cadrul intalnirii oficiale pe care acesta a avut-o la Belgrad cu omologul sau sarb, TOMISLAV NIKOLICI.

“As dori sa incep prin a reafirma interesul si importanta pe care Romania le acorda relatiilor cu statele din Balcanii de Vest si stabilitatii regionale. Este in interesul statelor noastre, al regiunii si al Uniunii Europene in ansamblul sau ca in aceasta regiune sa fie stabilitate si pace. In discutiile cu domnul Presedinte Nikolić am subliniat ca Romania sustine clar perspectiva europeana a Serbiei si a statelor din regiune. Serbia merita sa fie recompensata pentru eforturile semnificative de reforma facute pana in prezent. Speram ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE sa demareze in acest an. Cunoastem din proprie experienta dificultatile si eforturile pe care le presupun intregul proces de pregatire si negociere a aderarii la UE. De aceea am exprimat disponibilitatea si deschiderea deplina a Romaniei de a oferi asistenta Serbiei in domenii relevante pentru procesul de integrare, daca Serbia, sigur, doreste acest lucru”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

CITESTE SI: Declaratiile presedintelui KLAUS IOHANNIS la VIZITA OFICIALA efectuata azi in SERBIA

Tot la Belgrad, seful statului a purtat discutii cu Nikolici atat despre relatiile economice, cat si despre drepturile minoritatilor.

“Am discutat si despre relatiile noastre economice. Ne propunem o serie de proiecte comune in domenii importante precum infrastructura – si as mentiona aici autostrada Timisoara-Belgrad -, cooperarea transfrontaliera si interconectivitatea energetica. Romania este interesata de perspectiva efectuarii unor exporturi de energie electrica catre Serbia, respectiv catre piata regionala din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activeaza pe cele doua piete.

Fireste, am abordat si tema minoritatilor nationale si drepturile lor. Impreuna cu domnul Presedinte Nikolic am cazut de acord ca este de datoria noastra, a autoritatilor din cele doua state, sa actionam hotarat pentru consolidarea rolului minoritatilor romana din Serbia si sarba din Romania, ca punte solida de legatura intre noi. Romania este intru totul deschisa la o cooperare bilaterala cat mai stransa pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu care inca persista si care, asa cum se cunoaste, au deosebita relevanta si din perspectiva procesului de integrare europeana”, se arata in comunicat.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS va efectua, joi, o VIZITA OFICIALA in SERBIA

Pe agenda discutiilor s-au mai gasit teme precum: migratia ilegala, modalitati de cooptare a Serbiei la Politica Energetica a UE, dar si consolidarea cooperarii romano-sarba.

Am trecut in revista si o serie de teme europene si internationale de actualitate precum migratia ilegala, modalitati de cooptare a Serbiei la Politica Energetica a UE si alte situatii In concluzie, discutiile pe care le-am avut au aratat dorinta ambelor parti de a consolida cooperarea romano-sarba, prin dinamizarea dialogului politic, a relatiei bilaterale in ansamblul ei si a proiectelor comune cu impact regional”
, mai spune sursa precizata.

Sursa foto Presidency