IOHANNIS: ROMANIA isi propune sa devina UN EXPORTATOR DE SECURITATE ENERGETICA

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Romania isi propune sa devina un EXPORTATOR DE SECURITATE ENERGETICA in regiune, aratand ca si-au exprimat intentia de a investi in tara noastra in acest domeniu COMPANII PORTUGHEZE.

Iohannis a precizat, dupa intrevederea cu presedintele Anibal Cavaco Silva, ca Portugalia reprezinta un partener foarte important al tarii noastre.

“Portugalia este un partener foarte important al Romaniei iar doua dintre domeniile in care acest lucru se reflecta cel mai bine sunt DOMENIUL ECONOMIC SI CEL AL APARARII. Un rol important pentru intarirea relatiilor noastre il are si COMUNITATEA de peste 40.000 DE ROMANI din Portugalia, despre care putem spune ca reprezinta o punte de legatura intre tarile noastre. Acestia sunt bine integrati in societatea portugheza si contribuie la dezvoltarea Portugaliei. Apreciem sprijinul acordat de autoritatile portugheze pentru integrarea sociala a comunitatii de romani care traiesc si muncesc in Portugalia”, a spus seful statului.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS l-a primit la Cotroceni pe omologul sau portughez, ANIBAL CAVACO SILVA 

El a subliniat ca dinamica relatiilor dintre Romania si Portugalia a crescut semnificativ in ultimii ani si ca discutiile cu presedintele portughez au vizat relatiile noastre bilaterale, colaborarea in cadrul UE si NATO si provocarile actualului context geopolitic.

Presedintele Iohannis a spus ca impreuna cu omologul portughez a incercat sa identifice “CELE MAI EFICIENTE CAI DE A DEZVOLTA RELATIILE BILATERALE”.

“In domeniul economic s-au facut pasi importanti, inclusiv recent. La inceputul acestei luni a avut loc la Lisabona Forumul Invest in Romania iar maine in cadrul acestei vizite va avea loc deschiderea Forumului oamenilor de afaceri Romania-Portugalia. Romania isi propune sa devina un exportator de securitate energetica in regiune iar companii portugheze si-au exprimat deja intentia de a investi in Romania in acest domeniu. Am convenit ca Romania si Portugalia sa continue cooperarea in domeniul politico-militar si sa se coordoneze mai strans in cadrul UE”, a afirmat seful statului.

El a subliniat ca parteneriatul in plan politico-militar s-a concretizat in cadrul NATO in mai multe proiecte sub egida initiativei Smart Defence, dar si la nivelul UE, in programul Flotei europene de transport aerian. De asemenea, Iohannis a amintit ca Romania a achizitionat in 2013 avioane multirol F16 din Portugalia.

Iohannis a mentionat ca a discutat cu omologul portughez si despre VIITORUL UE, EVOLUTIILE ECONOMICE SI SECURITATEA ENERGETICA. El a precizat ca “dat fiind ca atat Portugalia, cat si Romania sunt state la frontierele UE”, a avut un schimb de opinii mai aplicat cu omologul pe tema migratiei, a politicii europene de vecinatate, cu cele doua dimensiuni ale sale, estica si sudica, precum si despre prevenirea si combaterea terorismului.

“Am convingerea ca intarirea relatiilor dintre Romania si Portugalia este benefica in egala masura pentru tarile noastre si pentru Europa si ca astazi am facut pasi importanti pentru dezvoltarea parteneriatului nostru”, a conchis Iohannis.