IOHANNIS: Romania nu e tara de tranzit si nici destinatie pentru fluxul de refugiati

Romania nu e tara de tranzit si nici destinatie pentru fluxul de refugiati, dar participa la efortul colectiv pentru a gestiona criza, a declarat presedintele KLAUS IOHANNIS, care a mai sustinut ca, pe aceasta tema, abordarea trebuie sa fie echilibrata si responsabila.

Presedintele a participat pe 25 octombrie la reuniunea sefilor de stat sau de guvern de la Bruxelles pe tema migratiei in regiunea Balcanilor de Vest.

”Am participat la o reuniune la Bruxelles intr-un format mai putin obisnuit: au fost reprezentate o parte dintre statele UE, dar si state de pe asa-numita ruta balcanica de vest – Albania, Macedonia, Serbia. Tema centrala a fost gestionarea fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest. 

Au fost multe luari de pozitie si din partea mea si discutiile au urmat cateva directii majore: ce se intampla cu oamenii si cum le oferim protectie internationala, cum le asiguram la nivel european sprijin, adapost, avand in vedere ca vine iarna, cum sa consolidam cooperarea intre statele din regiune si cum sa facem schimb de informatii mai eficient pentru corelarea actiunilor. In fine, am discutat ca de fiecare data cum aparam frontierele externe ale UE.

CITESTE SI: SUMMIT tensionat duminica, la BRUXELLES, PE TEMA REFUGIATILOR. Care va fi POZITIA ROMANIEI

In acest context, s-a agreat sporirea capacitatilor de receptie in Grecia si in restul statelor de pe ruta migratorie din Balcanii de Vest. Daca aceste capacitati nu vor fi suficiente, mecanismul de protectie civila va putea fi activat.

Vreau sa spun foarte clar si sa fiu bine inteles: Romania nu e tara de tranzit si nici destinatie pentru acest flux de refugiati. Eu am participat la reuniune fiindca asa au considerat organizatorii, pentru ca Romania e foarte aproape de zona in care fluxul e semnificativ. Personal am sustinut o abordare pe mai multe paliere pentru abordarea integrata a problematicii: sprijin sporit pentru Grecia, o mai buna cooperare cu Turcia si intre statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest.

Faptul ca Turcia e importanta e un lucru pe care l-am reluat si, in acest context, toata lumea si-a reaminit ca la ultimul Consiliu s-a vorbit despre un plan ce trebuie aplicat alaturi de autoritatile din Turcia.

Am luat cuvantul si m-am referit la activitatea agentiilor UE din domeniu, mai ales a FRONTEX-ului, la care Romania e la doilea contributor, dupa Germania. Noi participam acolo cu rezultate foarte bune. Suntem dispusi sa crestem nivelul de implicare in actiunile FRONTEX pentru a le sprijini acolo unde sunt solicitate.

CITESTE SI: PONTA s-a intalnit cu reprezentantii COALITIEI NATIONALE PENTRU INTEGRAREA REFUGIATILOR

Romania, chiar daca nu e tara de tranzit sau destinatie pentru refugiati, participa la efortul colectiv pentru a gestiona criza.

Cred ca pe aceasta tema trebuie sa avem abordare echilibrata si responsabila, dar, si am spus acest lucru, e nevoie de un plan pe care sa il punem in practica si care sa cuprinda toate aspectele”, a declarat presedintele KLAUS IOHANNIS.

”Nu s-a discutat despre mecanismul de relocare permanenta, nici despre inchiderea granitelor. Am vorbit la telefon cu prim-minstrul Victor Ponta si l-am invitat la o discutie pe aceasta tema pentru maine”, a mai precizat acesta.

Sursa foto: evz