IOHANNIS: ROMANIA sprijina ferm OSCE pentru mentinerea pacii, democratiei si stabilitatii in Europa

Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu ocazia marcarii a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki in care a aratat ca Romania sprijina ferm OSCE in eforturile de consolidare a pacii, democratiei si stabilitatii in Europa si ca rezolvarea conflictului din Republica Moldova ramane o prioritate majora pentru tara noastra.

“Reiterez sprijinul ferm al Romaniei pentru rolul jucat de OSCE in eforturile de consolidare a pacii, democratiei si stabilitatii in Europa si atasamentul consecvent al Romaniei fata de principiile fundamentale cuprinse in Actul Final de la Helsinki, pe care le consideram piatra de temelie a relatiilor interstatale din spatiul euroatlantic”, a sustinut Iohannis in mesajul transmis, prin consilierul prezidential Lazar Comanescu, participantilor la Conferinta “Actul Final de la Helsinki — de 40 de ani fundamentul securitatii europene”, organizata de Ministerul Afacerilor Externe.

El a subliniat ca Actul Final de la Helsinki reprezinta de 40 de ani fundamentul securitatii pe continentul nostru iar principiile convenite atunci trebuie sa ghideze in continuare modul de relationare dintre state, si anume respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale ale statelor, inviolabilitatea frontierelor, interzicerea utilizarii fortei sau amenintarii cu forta in solutionarea diferendelor dintre state, respectul deplin al drepturilor omului si al drepturilor fundamentale.

Seful statului a subliniat cerinta indeplinirii cu buna-credinta a obligatiilor ce revin statelor, in conformitate cu dreptul international.

“Aplicarea acestui principiu sta la baza constructiei increderii. In situatia de securitate actuala, reafirmarea acestei intelegeri a legii este cu atat mai importanta”, a aratat Iohannis.

Potrivit presedintelui, contextul actual de securitate se confrunta cu provocari majore: conflictul din Ucraina, dar si persistenta conflictelor prelungite din zona Marii Negre, aceste provocari aducand atingere principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki.

“Credem ca, la 40 de ani de la adoptarea acestuia, respectarea principiilor de drept international care guverneaza relatiile dintre state, precum si implementarea tuturor angajamentelor cu caracter juridic sau politic, asumate la nivel international, raman preconditiile majore de natura sa contribuie la realizarea unei ‘Comunitati de Securitate unice si indivizibile, fara falii si linii de diviziune’ in spatiul OSCE”, a aratat el.

Iohannis a mentionat ca Romania recunoaste si sprijina rolul unic al Organizatiei in eforturile de intarire a securitatii si cooperarii in Europa, pe baza abordarii cuprinzatoare a securitatii, a mandatului cuprinzator in privinta reglementarii conflictelor, a functionarii mecanismelor si institutiilor autonome, precum si a misiunilor din teren si ca in acest cadru, Romania urmareste sa isi asume un rol activ, alaturi de partenerii sai din UE si aliatii NATO.

“Implicarea in actiunile asumate in format OSCE in contextul actualei crize din Ucraina este relevanta in acest sens si pe deplin de inteles. Suntem vecin direct al Ucrainei, avem interese legitime legate de securitatea si stabilitatea regionala, sprijinim consecvent apropierea Ucrainei de UE si NATO. Rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova ramane o prioritate majora pentru Romania. Sprijinim negocierile in formatul ‘5+2’, ca unic cadru care garanteaza transparenta si legitimitatea unei solutii durabile bazata pe respectarea deplina a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel international, inclusiv in cadrul OSCE”, a precizat Iohannis.

Seful statului a aratat ca Romania si-a asumat presedintia Comitetului de Securitate al OSCE in perioada 2015-2016, “in dorinta de a contribui la eforturile de intarire a profilului Organizatiei pe dimensiunea amenintarilor transnationale”.

“Principiile enuntate in Actul Final de la Helsinki raman pe deplin valabile si trebuie sa se situeze in continuare la baza activitatii OSCE. Respectarea intocmai a acestor principii si a angajamentelor asumate de fiecare stat sunt conditiile esentiale pentru ca OSCE sa-si poata juca si mai departe rolul pe care il merita in arhitectura europeana de securitate. In acelasi timp, este nevoie sa se tina seama permanent de evolutiile si tendintele care se manifesta pe continent”, a evidentiat Iohannis.

El a remarcat rolul din ce in ce mai important pe care societatea civila il are in dinamica activitatii OSCE, motiv pentru care a precizat ca mentinerea unui dialog deschis cu societatea civila, care, prin aportul sau, poate aduce valoare adaugata procesului de decizie la nivelul guvernamental, se impune ca o necesitate intr-o asemenea perspectiva.

Sursa foto: presidency.ro