IOHANNIS: Schimbarea Guvernului depinde de Parlament. Presedintele e pus sa fie arbitru, nu sa faca politica de partid

IOHANNIS: Schimbarea Guvernului depinde de Parlament. Presedintele e pus sa fie arbitru, nu sa faca politica de partid

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi seara, intr-o emisiune moderata de Luca Niculescu la Digi24, ca schimbarea actualului Guvern depinde de Parlament, desi a recunoscut ca isi doreste un Executiv condus de PNL. Iohannis a subliniat, insa, ca presedintele nu e pus sa faca politica de partid, sa faca si sa desfaca majoritati, ci sa medieze intre institutiile statului si, cand e cazul, sa fie arbitru.

“In 2016 vom avea alegeri parlamentare, iar trendul il stiti. Daca s-ar putea face schimbarea, si maine ar fi bine. Dar schimbarea nu depinde de mine, ci de Parlament. Imi doresc un guvern condus de PNL. Imi dau seama ca pentru Romania nu ar fi bine sa existe o cearta permanenta la virful tarii si imi asum aceasta colaborare institutionala pana se schimba guvernul”, a spus seful statului.

Mondo News iti recomanda si: IOHANNIS EXPLICA DE CE NU A FACUT NOMINALIZAREA PENTRU SIE SI VORBESTE DESPRE DEMISIA LUI GEORGE MAIOR

Intrebat de Luca Niculescu ce masuri intreprinde pentru a avea propriul guvern, Iohannis a raspuns: “Presedintele nu e pus sa faca politica de partid. Acest film l-am avut si nu a functionat. Presedintele e pus sa medieze intre institutiile statului si, cand e cazul, sa fie arbitru. Dar nu e pus sa faca sau sa desfaca majoritati. Acesta e rolul presedintelui in viziunea mea si o sa-l umplu. Exista o sansa rezonabila ca printr-o motiune de cenzura sa se schimbe Guvernul. Ar fi foarte bine, doar ca aceste majoritati se fac in Parlament, nu prin presedinte”. 

Despre colaborarea sa cu premierul Victor Ponta, Iohannis a explicat nu exista nici o colaborare politica, deoarece amandoi provin din zone doctrinar diferite, insa discuta probleme foarte concrete care tin de Romania. Seful statului a dat ca exemplu discutia cu Ponta avuta joi, in cadrul careia l-a informat despre nominalizarea pentru sefia SRI.

Mondo News iti recomanda si: KLAUS IOHANNIS L-A DESEMNAT PE EDUARD HELLVIG LA CONDUCEREA SRI. PROPUNEREA PENTRU SIE VA VENI ULTERIOR

“Asa cum am promis: institutional. Mi s-ar fi parut incorect sa fac nominalizarea la SRI fara sa-l informez pe premier si pe sefii partidelor. Sigur, unele lucruri trebuie discutate inainte. Asta e situatia in care colaboram. Nu exista nici o colaborare politica, pentru ca provenim din zone doctrinar diferite. Dar discutam probleme foarte concrete care tin de Romania”, a spus Klaus Iohannis.