Iohannis si-a anulat oficial vizita in Republica Moldova

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis si-a amanat oficial vizita la Chisinau. dupa ce a avut o discutie telefonica cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, motivul nu ar fi unul de securitate, ci unul  politic. Vizita lui Klaus Iohannis in Republica Moldova trebuia sa aiba loc in perioada 22-23 ianuarie 2014.

Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, cei doi sefi de stat si-au exprimat speranta ca un Guvern va putea fi votat la Chisinau in cel mai scurt timp. 

Presa de la Chisinau a speculat inca de la sfarsitul saptamanii trecute ca motivul anularii vizitei lui Iohannis la Chisinau ar fi unul strict politic, deoarece inca nu s-au finalizat negocierile pentru desemnarea unei majoritati parlamentare la Chisinau.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS, PRIMA VIZITA LA BRUXELLES: AM DISCUTAT DESPRE SCHENGEN, MCV SI FONDURI EUROPENE

Potrivit presei de la Chisinau, vizita lui Klaus Iohannis a fost amanata pentru ca Republica Moldova nu are inca un nou guvern si nu a fost aleasa conducerea Parlamentului.

Klaus Iohannis ar putea efectua vizita la Chisinau in prima jumatate a lunii februarie.  

“Luni, 19 ianuarie a.c., a avut loc o convorbire telefonica intre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si Presedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Realizat la initiativa inaltului demnitar de la Chisinau, dialogul a fost dedicat unei analize a contextului politic postelectoral din Republica Moldova si negocierilor in vederea alcatuirii unui nou guvern. Domnul Presedinte Iohannis i-a multumit domnului Presedinte Timofti pentru prezentarea circumstantelor politice actuale si si-a exprimat din nou speranta ca un guvern puternic, reprezentativ si cu o agenda europeana ferma va putea fi votat in cel mai scurt timp de catre noul Parlament de la Chisinau”, se arata in comunicatul Presedintiei.

“Totodata, cei doi sefi de stat au fost de acord ca in prezent nu sunt intrunite in Republica Moldova conditiile pentru vizita de stat a Presedintelui Romaniei, programata initial pentru 22-23 ianuarie a.c. Ambii inalti oficiali au opinat ca alegerea conducerii Parlamentului si validarea unui guvern la Chisinau vor asigura conditiile unui dialog politic cuprinzator si pragmatic, orientat spre sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. In final, s-a convenit ca vizita de stat la Chisinau a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, sa aiba loc in perioada imediat urmatoare instalarii noului guvern”, mai precizeaza comunicatul.