IOHANNIS si BLAGA au discutat despre OUG privind migratia alesilor cu ambasadorii UE

Liderii ACL, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, s-au intalnit marti cu ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bucuresti, au declarat miercuri surse din PNL, conform carora discutia a vizat OUG privind migratia alesilor locali, informeaza Mediafax.

Discutia a vizat adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind migratia alesilor locali, precum si acuzatiile ACL de fraudare a alegerilor prezidentiale, au relatat sursele citate.

Contactata de Mediafax, Alina Gorghiu, purtatorul de cuvant al PNL, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informatia.

”Eu nu comentez intalniri care nu sunt intalniri publice. Presedintele Klaus Iohannis se vede in mod constant cu partenerii externi si cu reprezentantii statelor Uniunii Europene in Romania. Dar nu comentam intalniri care nu sunt publice”, a afirmat Gorghiu.

OUG care permite migratia alesilor locali fara ca acestia sa isi piarda mandatul a fost publicata marti dupa-amiaza in Monitorul Oficial.

“Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor”, se arata in ordonanta.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE: Judecatorii de la instanta suprema care vor face parte din BEC vor fi desemnati 

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat “Gandul”, referitor la ordonanta privind migratia alesilor locali, ca cea mai buna cale de urmat o reprezinta o procedura parlamentara transparenta.

“Inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei, referindu-se mai degraba la procedura si la faptul ca noi credem ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba despre schimbat legi”, a declarat, intr-un interviu acordat gandul.info, Insarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanta privind migratia alesilor locali, publicata marti in Monitorul Oficial.

Rugat sa comenteze faptul ca premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanta de Urgenta, desi Ambasada SUA a avut o reactie inainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat ca ingrijorarea misiunii diplomatice a avut legatura cu procedura.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Corina Cretu este respectata in Europa. Nu e bine sa actionam impotriva interesului Romaniei 

“Cred ca trebuie sa tinem cont ca niciuna dintre aceste chestiuni nu are legatura cu Statele Unite, ci cu Romania, cu liderii sai si cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule si a eforturilor sale de a face – imi imaginez – ceea ce acesta crede ca trebuie facut. Noi ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la procedura. Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta cand vine vorba despre astfel de lucruri”, a subliniat Thompson.

Intrebat daca este anti-democratic sa schimbi regulile in timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul ca procedurile trebuie sa fie transparente.

Sursa foto: jurnalul.ro