Iohannis si Ponta, PRIMII intr-un SONDAJ privind intentia la vot pentru PREZIDENTIALE

Presedintele PNL KLAUS IOHANNIS si presedintele PSD VICTOR PONTA ocupa primele pozitii in clasamentul intentiei de vot pentru alegerile prezidentiale, la care s-ar prezenta 65,9% din cetatenii cu drept de vot, releva un sondaj INSCOP la comanda “Adevarul”.

Potrivit sondajului, 48,6% dintre romani sustin ca se vor prezenta in mod sigur la vot, in timp ce 17,3% afirma ca probabil vor merge la vot. In schimb, 6,4% dintre respondenti afirma ca sigur nu se vor prezenta, 7,9% spun ca probabil nu se vor prezenta la vot, 15,9% inca nu s-au hotarat si 3,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Citeste si: PROIECTUL STATUTULUI PARTIDULUI CARE VA REZULTA DIN FUZIUNEA PNL SI PDL A FOST FINALIZAT

In ceea ce priveste propunerile de candidati ai partidelor politice, 66,1% dintre respondenti il prefera drept candidat din partea Partidului National Liberal pe KLAUS IOHANNIS, in timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre respondenti, informeaza Agerpres.

VICTOR PONTA conduce in ceea ce priveste candidatul preferat din partea Aliantei PSD-UNPR-PC cu 62,9% dintre preferinte, comparativ cu Mircea Geoana, care ar fi preferat de 37,1% dintre respondenti.

Raportat la optiunile celor care declara ca vor merge sigur la vot sau probabil vor merge la vot la alegerile prezidentiale (65,9%), KLAUS IOHANNIS ar fi preferat drept candidat al PNL de 67,1% dintre alegatori, in timp ce Crin Antonescu de 32,9%.

VICTOR PONTA ar fi preferat drept candidat al Aliantei PSD-UNPR-PC de 65,9% dintre cei care merg la vot iar Mircea Geoana — de 34,1%.

Citeste si: IOHANNIS VA DENUNTA PROTOCOLUL USL LA TRIBUNAL – SURSE

In clasamentul optiunilor de vot (stabilite pe baza unei liste cu variante predefinite) pe primul loc se situeaza VICTOR PONTA (Alianta PSD-UNPR-PC) care ar fi votat de 43,6% dintre respondentii care au indicat o optiune clara de raspuns, fara variantele “altcineva”, “nu sunt hotarat”, “nu voi vota”, “nu stiu/nu raspund”. VICTOR PONTA este urmat de KLAUS IOHANNIS (PNL-PDL) cu 31,2% si Mihai-Razvan Ungureanu (Forta Civica) cu 9,6% dintre optiuni. Pe locul al patrulea in intentia de vot se situeaza Calin Popescu-Tariceanu (independent) cu 4,5%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,5%, Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Cristian Diaconescu (PMP) cu 2,6% si Dan Diaconescu (PPDD) cu 2,2%.

Sondajul arata si ca in situatia in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidentiale pentru turul doi si ar avea de ales intre VICTOR PONTA SI KLAUS IOHANNIS, 52,8% dintre respondenti ar vota pentru VICTOR PONTA in timp ce 47,2% l-ar alege pe KLAUS IOHANNIS. Raportat la populatia care declara ca se va prezenta la vot (65,9% din esantion), Victor Ponta ar obtine 54,8% in turul doi, in timp ce KLAUS IOHANNIS ar fi votat de 45,2% dintre romani.

Citeste si: COZMIN GUSA: CANDIDATUL PNL-PDL LA PREZIDENTIALE VA FI KLAUS IOHANNIS

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevarul” in perioada 1-6 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de plus, minus 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Sursa foto: pesurse.ro