IOHANNIS: Sper ca saptamana viitoare sa fim in posesia LEGII VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

Presedintele KLAUS IOHANNIS saluta adoptarea LEGII VOTULUI PRIN CORESPONDENTA de catre senatori si spera ca partidele isi vor mentine entuziasmul in acest caz astfel incat saptamana viitoare actul normativ SA INTRE IN VIGOARE, relateaza Agerpres.

“Sunt foarte bucuros ca astazi (n.r. luni) Senatul a votat proiectul legii si sper in continuare ca partidele sa-si mentina acest entuziasm privind legea votului prin corespondenta si poate saptamana viitoare sa fim deja in posesia unei astfel de legi”, a spus Iohannis, luni, la Biblioteca Centrala Universitara, unde participa la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.

El a subliniat ca participarea cetatenilor la democratie nu poate fi separata de garantarea dreptului la vot si a spus ca guvernarea ”s-a dovedit incapabila” sa asigure conditiile necesare pentru exercitarea de catre toti romanii a unui drept fundamental.

“Absenta unei legi a votului prin corespondenta ar fi in continuare o piedica in a garanta tuturor cetatenilor romani, oriunde s-ar afla ei, dreptul la vot”, a spus Iohannis.
Seful statului a punctat cateva “tentatii” ale politicii din prezent.

CITESTE SI: TARICEANU va ataca la CCR LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

“Populismul, electoralismul, goana dupa imagine si inlocuirea actiunii de substanta cu propaganda sunt cele mai nocive, iar Romania ultimilor ani nu a fost deloc lipsita de aceste tentatii. Politica facuta de dragul castigului electoral imediat si cu gandul doar la beneficiile de imagine, masurile nefundamentate, date in prag de alegeri in speranta catorva voturi in plus, promisiunile fara acoperire in scopul manipularii, propaganda goala de continut fac democratia fragila. Toate acestea o indeparteaza de menirea sa — reprezentarea cetatenilor si guvernarea in serviciul lor”, a aratat Iohannis.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online. Propunerea legislativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

Sursa foto: Jurnalul