IOHANNIS: Statele Unite pot deveni unul dintre INVESTITORII de TOP din Romania

Statele Unite pot deveni, in anii ce urmeaza, unul dintre investitorii de top din Romania, a afirmat presedintele KLAUS IOHANNIS, in mesajul transmis cu ocazia evenimentului de deschidere a forumului economic BestInvest, organizat la New York, informeaza Agerpres. 

“Investitiile americane sunt bine-venite in Romania. Suntem increzatori in faptul ca Statele Unite pot deveni, in anii ce urmeaza, unul dintre investitorii de top din tara noastra. Economia Romaniei beneficiaza de avantaje importante: crestere economica sustinuta, stabilitate financiara si monetara, datorie publica redusa, forta de munca bine pregatita, precum si numeroase resurse naturale. Romania reprezinta un element de stabilitate pentru intreaga regiune”, a aratat seful statului in mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, si remis presei de Administratia Prezidentiala.

Potrivit lui IOHANNIS, comertul dintre Romania si Statele Unite se afla pe un trend ascendent, iar acesta este un semn clar al progresului, insa pentru a valorifica toate oportunitatile economice existente trebuie mai intai inlaturate barierele aflate in calea liberului schimb si a investitiilor eficiente.

CITESTE SI: Discursul lui IOHANNIS la Adunarea Generala ONU: Orice natiune are OBLIGATIA de a SALVA OAMENI

Seful statului a reafirmat importanta relatiilor bilaterale dintre Romania si Statele Unite. “Totodata, aceasta este o foarte buna oportunitate pentru a ne exprima increderea ca relatiile de cooperare dintre Romania si Statele Unite ale Americii vor continua sa fie la fel de puternice ca in prezent. Sarbatorim patru ani de la adoptarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Acest Parteneriat a adus numeroase beneficii relatiilor noastre bilaterale, in special in privinta securitatii. Importanta sa nu trebuie insa sa se rezume doar la dimensiunea de securitate. Dimensiunea economica trebuie sa castige aceeasi importanta esentiala”, a mentionat KLAUS IOHANNIS.

Potrivit presedintelui, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica bazat pe competitivitate si responsabilitate. “Un astfel de model trebuie sa lase in urma cel putin cateva iluzii: in primul rand iluzia ca prosperitatea poate fi construita pe deficite si datorie publica; apoi iluzia ca politicile financiare pot compensa absenta reformelor reale si in final iluzia ca, odata obtinuta, prosperitatea nu se va mai pierde”, a afirmat IOHANNIS.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: COMUNITATILE ROMANESTI DIN SUA SUNT UN LIANT INTRE CELE DOUA STATE

El a spus ca increderea investitorilor poate fi recastigata doar prin imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri. “Acest lucru implica protejarea proprietatii, reducerea birocratiei, eficientizarea administratiei publice si combaterea coruptiei. Doar astfel putem sustine capitalul privat si putem incuraja actorii economici eficienti, care asteapta o relatie corecta intre stat si mediul economic”, a declarat KLAUS IOHANNIS.

Seful statului a subliniat ca sectorul energetic are o importanta strategica, iar piata de capital din Romania are un potential investitional ridicat.

“Cu siguranta, cooperarea bilaterala va fi extinsa in contextul Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) — cel mai mare acord de liber schimb negociat pana in prezent. Dupa cum stiti, Romania sustine Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii. Deschiderea pietelor si libertatea schimburilor reprezinta intotdeauna cele mai bune mijloace de promovare a prosperitatii economice”, se mai arata in mesajul presedintelui IOHANNIS.

 Sursa foto: realitatea