Iohannis: PNL a hotarat sa fiu vicepremier si voi fi! Vom schimba structura Guvernului. LIVE TEXT

Klaus Iohannis in Parlament

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis a sustinut declaratii de presa, luni, la ora 14.00, dupa intalnirea avuta cu liderii USL in in cursul jurul pranzului, la Vila Lac 1.

Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis, nominalizat de PNL pentru functiile de ministru de Interne si vicepremier. Conferinta de presa va avea loc la sediul central din Aviatorilor.

DECLARATIILE LUI KLAUS IOHANNIS – LIVE TEXT:

– Avand in vedere ca in ultimele zile au fost mai multe decizii care s-au luat, intrebari si avand in vedere ca acum aproximativ o ora s-a incheiat o intalnire a USL, am considerat ca e bine sa va spun ce s-a discutat. 

– Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, PNL in BPN a propus schimbari de ministri, in spatiul public au aparut cateva intrebari. Evident ca ins patiul politic este nevoie de discutii si negocieri. Pentru aceste lucruri ne-am intalnit in USL astazi, am abordat aceste chestiuni, discutia a fost una amiabila si va prezint cateva concluzii.

– PNL a propus ca eu sa preiau functia de vicepremier si ministru de Interne, lucru care nu se potriveste cu actuala structura a Guvernului. In concluzie trebuie modificata structura Guvernului, lucru pe care il poate face doar Parlamentul. Aceste lucruri par simple, in realitate este o birocratie complicata si aceste chestiuni vor rtebui parcurse in urmatoarele zile.

– Nu am ajuns la o concluzie asta fiindca nu ne-am propus acest lucru. Am stabilit pentru maine o intalnire, vom vedea ora si locul, tot in conducerea USL, la care vine toata lumea pregatita cu propuneri, altele decat cele pe care le-am facut noi si vor fi discutate. Dupa care presupunand acordul partilor, se poate convoca Parlamentul in sedinta comuna si se poate aproba noua structura a Guvernului. Nu a fost motiv de discutie sa iau locul cuiva. Asa cum nu am venit in PNL sa iau locul cuiva, asa nu merg in Guvern sa iau locul cuiva. Dar PNL a hotarat sa fiu vicepremier, ceea ce voi fi. Am observat ca exista o preocupare importanta in spatiul public pentru ce voi eu in continuare, ministru, primar sau si una si alta. Vreau sa clarific ca acest lucru este treaba mea si nu am neaparat nevoie de sfaturi decat le cer.

– Este clar ca noi de la PNL nu vom merge niciunde sa cerem o lege pentru un om si nici nu am eu de gand sa intru intr-o situatie discutabila. In consecinta, vreau sa reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier si ministru de interne. Evident, voi face toti pasii ceruti de legile in vigoare pentru a fi si in legalitate si pentru a clarifica orice discutie s-ar pune inainte sa devin ministru si vicepremier. Nu s-a ajuns la un consens pentru ca toata lumea a simtit nevoia de o pregatire mai aprofundata, o reverificare a pozitiei fiecarui partid in aceasta chestiune.

– Nu exista institutia autosuspendarii pentru primari, ci de membru de partid spre exemplu sau incompatibilitate. 

– Noi in PNL am desemnat persoana care va fi ministrul Finantelor, Eugen Nicolaescu. 

– Sunt cateva chestiuni care trebuie clarificate pentru a da o buna functionalitate noii structuri, le vom discuta maine, sunt optimist. Au fost mentionate cateva posibile schimbari in Guvern, spre exemplu vicepremier – ministrul Finantelor in pozitia ministrul Finantelor. Se va schimba structura Guvernului, modificarile vor fi facute prin hotararea Guvernului in Camerele reunite. Am exclus din start sa fiu ministrul Finantelor, dar nu am exclus sa coordonez Finantele. Am hotarat sa facem toate modificarile dintr-o singura miscare. Sunt situatii care trebuie clarificate, nu se poate de exemplu ca Oprea sa coordoneze o parte din ce face ministrul de Interne. Dar se poate sa existe comisii speciale, cum e Comitetul pentru Situatii Speciale, care sa fie coordonat de un vicepremier, chair daca structuri de la alt vicepremier participa acolo. Toata lumea merge in Guvern ca sa rezolve problemele, nu sa duca acolo discutiile politice. Voi face tot ce trebuie pentru a fi in perfecta legalitate si din punctul de vedere al ANI. Vom discuta maine. 

– Se va intampla atunci cand suntem pregatiti. Varianta ar fi sa terminam maine negocierile, sa se convoace pentru miercuri Parlamentul, sa se ia hotararea si apoi sa se preia postul. Daca din motive pe care nu le cunosc nu terminam maine, de exemplu ninge atat de tare incat nu pot sa ajung eu din proivincia mea acolo, e posibil sa se amane pentru joi sau vineri. A existat dorinta partenerilor nostri sa aiba putin timp sa analizeze si maine, daca e cazul, sa vina cu propuneri. 

Intrebare presa: Care este relatia cu Traian Basescu? Raspuns Iohannis: Cel mai bine se descrie cu termenul non-relatie.

– Pentru noi este important sa clarificam aceasta mica, mare sau mijlocie remaniere aprobata de PNL. Nici nu cred ca ar face-o, nici nu cred ca as discuta asa ceva, a spus Iohannis, intrebat daca i s-a solicitat demisia inainte de a prelua functiile de ministru de Interne si vicepremier. “Cel mai bun sfat este cel care se cere”, a adaugat Iohannis.

– Intrebat in ce calitate a participat la aceasta intalnire Dan Voiculescu, Iohannis a raspuns: “Habar n-am!”.

STIRE INITIALA: Sedinta de urgenta a USL a avut loc pe fondul nominalizarii lui Klaus Iohannis la functia de vicepremier. 

Surse politice sustin ca social-democratii nu ar vrea o schimbare in ceea ce priveste pozitiile ocupate de vicepremieri, in contextul in care locul care ar urma sa fie preluat de Iohannis l-ar scoate din schema pe Gabriel Oprea. Pentru aceasta schimbare ar fi nevoie de votul Parlamentului.

Afla aici detalii despre sedinta de urgenta a USL de la Vila Lac 1