IOHANNIS: Sustinem lansarea procesului de REVIZUIRE A STRATEGIEI EUROPENE DE SECURITATE

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat joi ca va sustine la reuniunea Consiliului European de vara LANSAREA PROCESULUI DE REVIZUIRE A STRATEGIEI EUROPENE DE SECURITATE.  

CITESTE SI: IOHANNIS participa, joi si vineri, la CONSILIUL EUROPEAN dedicat MIGRATIEI si SECURITATII

El a precizat, intr-o declaratie inainte de plecarea la Bruxelles, ca agenda reuniunii de la Bruxelles include mai multe teme, printre care migratia, securitatea si apararea europeana, cresterea economica, competitivitatea si ocuparea fortei de munca. De asemenea, seful statului a spus ca va fi discutat procesul de renegociere a relatiei dintre Marea Britanie si UE.

“GESTIONAREA FENOMENULUI MIGRATIEI reprezinta o provocare importanta pentru UE. Legat de acest subiect vor fi dezbatute propunerile CE prezentate in mai, privind relocarea intra-UE si extra-UE a migrantilor. Speram sa se poata ajunge la un compromis in ceea ce priveste modalitatea de transpunere in practica a principiilor solidaritatii si responsabilitatii partajate la nivelul UE in acest domeniu tinandu-se cont de realitatile economice si sociale din toate statele membre”, a afirmat Iohannis.

In ceea ce priveste domeniul securitatii si apararii, el a subliniat ca accentul va fi pus pe REVIZUIREA STRATEGIEI DE SECURITATE a UE si lupta impotriva terorismului, aratand ca se va face la Bruxelles o evaluare a stadiului implementarii masurilor agreate in acest domeniu de la reuniunea informala a Consiliului din 12 februarie.

“Este de asteptat si noi sustinem acest lucru ca summitul sa decida lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate”, a declarat Iohannis.

CITESTE SI: Secretarul de stat GEORGE CIAMBA: Este important sa manifestam SOLIDARITATE in cadrul UE in problema imigratiilor

Seful statului a indicat ca la Consiliul European se va face un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale UE si ar urma sa fie agreate recomandarile specifice de tara pentru toate statele membre rezultate in urma derularii semestrului european 2015.

In plus, vor fi abordate si aspecte privind piata unica digitala propusa recent de CE si va fi prezentat raportul intitulat “Finalizarea Uniunii economice si monetare a Europei”.

El a mai spus ca este de asteptat ca premierul britanic David Cameron sa faca o prezentare a preocuparilor si considerentelor Guvernului britanic privind relatiile dintre UE si Regatul Unit in perspectiva viitorului referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE.

CITESTE SI: LE MONDE: BREXIT ar putea fi “WATERLOO”-ul MARII BRITANII