IOHANNIS: Tarile din FLANCUL ESTIC sunt hotarate sa joace un ROL IMPORTANT IN NATO

TARILE DIN FLANCUL ESTIC sunt hotarate sa joace un rol destul de important in NATO, a declarat marti presedintele KLAUS IOHANNIS cu privire la reuniunea la nivel inalt a liderilor din STATELE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST, care va avea loc la PALATUL COTROCENI, relateaza Agerpres.

“Intalnirea pe care am organizat-o impreuna (n.r. cu Polonia) pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. (…) Vrem sa subliniem ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, in declaratia comuna cu omologul sau polonez, Andrzej Duda.

El a subliniat ca NATO trebuie sa ramana focusat pe flancul estic.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS S-A INTALNIT CU PRESEDINTELE POLONEZ ANDRZEJ DUDA

“Noi credem ca flancul estic este poate mai important decat oricand si vrem sa subliniem aceste lucruri. (…) Noi nu dorim ca NATO sa mute atentia din flancul estic in orice alta parte, ci vrem sa ramana focusata pe flancul estic, care, indiferent ca este in prima, a doua sau a zecea stire din jurnalul de stiri, este o zona care priveste NATO si nu doar tarile care se afla in flancul estic al NATO. Exercitiile care s-au facut si se fac si in anul acesta arata ca exista o preocupare. Noi vrem sa atragem atentia ca aceasta preocupare nu poate si nu trebuie sa fie una temporara, tactica, ci de geopolitica si de strategie a NATO”, a aratat seful statului.

El a precizat ca discutiile au vizat situatia din Ucraina si din Republica Moldova, relatiile cu Federatia Rusa, dar si in plan european — criza migratiei, securitatea energetica, procesele de reforma a politicii de securitate europene si de vecinatate.

CITESTE SI: SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO VA VIZITA ROMANIA SI POLONIA SAPTAMANA VIITOARE

“Am convenit sa cooperam strans pentru sustinerea parcursului european si a proceselor de reforme ale Republicii Moldova si Ucrainei si pentru mentinerea unui interes special al UE pentru vecinatatea estica. Am hotarat sa intarim coordonarea si aprofundarea cooperarii Romaniei si Poloniei in UE atat in plan international, cat si in lupta contra terorismului si in chestiunea combaterii statului islamic. Impreuna tarile noastre pot fi o voce foarte puternica, atat in plan regional, dar si in cadrul UE”, a spus seful statului.

In opinia acestuia, efectuarea vizitei presedintelui Poloniei la Bucuresti reprezinta o confirmare a importantei pe care acest stat o va acorda relatiei cu tara noastra.
Seful statului a indicat ca Romania vede in Polonia unul dintre cei mai importanti parteneri strategici si un mare prieten.

“Ne dorim ca Parteneriatul strategic care ne uneste sa devina unul si mai puternic si noi suntem total angajati in acest sens”, a afirmat Iohannis.

Sursa foto: presidency