Iohannis: Voi demisiona cu 5 minute inainte de depunerea juramantului. Discutiile despre USD ingreuneaza dialogul

klaus-iohannis

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, ca va demisiona de la Primaria Sibiu cu cinci minute inainte de depunerea juramantului de investitura in calitatea de ministru de interne si in cea de vicepremier.

Totodata, Iohannis a adaugat ca USL “se poate rupe” daca negocierile privind preluarea unui post de vicepremier si a portofoliului de la Interne “merg prost” si nu se va mai realiza remanierea si a subliniat ca discutiile despre noua constructie politica – USD – “ingreuneaza dialogul”.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Sibiu, ca negocierile din USL pentru schimbarile din Guvern incep la ora 14.30 si “nu vor fi nici simple, nici scurte”.

“Daca negocierile vor merge bine si ne intelegem, o sa trecem si peste acel semnal dat de USD. Voi merge la minister si o sa indeplinesc conditiile cerute de lege. in momentul acesta, calea este clara, dar are doua solutii care depind in mica masura de optiunea mea privata. Depind de cum merg negocierile in USL”, a spus Iohannis.

Vezi aici ce a spus Ponta despre numirea lui Iohannis ca vicepremier

Intrebat ce l-ar putea face sa renunte la ideea de a prelua cele doua functii, Iohannis a raspuns: “Sa nu ne intelegem la negocieri si sa nu se realizeze remanierea”.

Prim-vicepresedintele PNL a precizat ca nu accepta cele doua posturi din lipsa de activitate, “asa cum au inteles chiar si unii oameni politici”, ci pentru ca asa s-a decis in PNL.

“Eu nu merg la Bucuresti pentru ca nu am ce face aici. Am cel mai bun job si-mi place cel mai mult. Eu merg acolo pentru ca asa s-a hotarat in PNL. S-a hotarat sa merg pentru ministru de Interne si vicepremier. Eu nu discut despre altceva, nu discut alta configuratie”, a spus Iohannis.

El a precizat ca, “in varianta optimala”, calendarul urmatoarelor zile ar putea fi acesta: “Azi (marti – n.r.) negocieri, maine mers in Parlament, poimaine introducerea in functie. Eventuala demisie apare cu cinci minute inainte de depunerea juramantului”.

Intrebat daca negocierile s-ar putea prelungi, Iohannis a afirmat ca, cu cat acestea vor fi mai lungi, vor scadea sansele de realizare a proiectului. “Sansele scad exponential daca nu terminam astazi. sansele unei reusite pe aceasta negociere scad. In situatia optimala, situatia ar trebui rezolvata saptamana asta, in cel mai rau caz saptamana viitoare. Daca va fi dupa saptamana viitoare, nu va mai fi”, a spus Iohannis.

Intrebat daca USL s-ar putea rupe daca negocierile actuale esueaza, Iohannis a raspuns: “Daca negocierile merg prost, se poate”.

Totodata, Iohannis a dat asigurari ca, daca va fi numit in Guvern, va demisiona de la Primarie cu cinci minute inainte de a depune juramantul de investitura.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, declara, luni, ca in cadrul reuniunii USL toti liderii au fost de acord cu ideea ca schimbarile facute in Guvern trebuie sa fie realizate prin intermediul unui vot in Parlament asupra structurii Guvernului, acest lucru fiind posibil miercuri.

Iohannis a fost intrebat daca a existat un consens intre liderii USL in ceea ce priveste solutia trecerii prin Parlament a modificarilor in structura Guvernului.

“Da, este clar. E singura cale si toata lumea a acceptat acest lucru (…) Se va intampla atunci cand vom fi pregatiti. Varianta optimala ar fi sa negociem maine, sa terminam negocierile toate, sa convoace Camerele reunite pentru miercuri. Miercuri in Parlament sa se ia hotararea, dupa care fiecare poate sa-si preia postul, este varianta optimala”, preciza liderul PNL.

De asemenea, el preciza ca in discutiile liderilor USL s-a ajuns la concluzia ca este necesara o schimbare a structurii guvernamentale.

“Toata lumea a fost de acord sa se faca acest pas, fiindca nu poate fi evitat si nu au existat discutii nici in contradictoriu, nici intr-o tonalitate ridicata pe nicio tema. Este o chestiune care trebuie discutata intr-o alta intrunire, pentru ca aceasta a fost una de prim contact cu tematica si vom discuta acest lucru (…) Au fost pur si simplu mentionate cateva posibile schimbari in Guvern, unele sunt necesare, cum ar fi schimbarea pozitiei de vicepremier ministrul Finantelor in pozitia ministru Finantelor si asa mai departe”, sustinea Iohannis.

El precizat ca nu se va ajunge la un Guvern Ponta 3, ci se va schimba doar structura Executivului, ceea ce se poate realiza doar in Parlament.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, declara, tot luni, ca nu s-a ajuns la un consens la reuniunea USL, deoarece s-a simtit nevoia pregatirii aprofundate a negocierilor, excluzand doar varianta renegocierii paritatii in Guvern.