IOHANNIS: Voi participa la Adunarea Generala ONU si la summit-ul Organizatiei de la New York

Presedintele KLAUS IOHANNIS a anuntat joi ca va participa la sfarsitul lunii septembrie la Adunarea Generala ONU si la summit-ul Organizatiei de la New York, aratand ca ROMANIA va sustine reforma Consiliului de Securitate si alocarea unui loc de membru nepermanent.

“Aniversam 70 de ani de la semnarea Cartei Organizatiei Natiunilor Unite si 60 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatie. La sfarsitul lunii septembrie voi participa, la New York, la Adunarea Generala ONU si la summitul ONU la care va fi adoptata Agenda de dezvoltare post-2015. Va fi un bun prilej pentru a reitera atasamentul Romaniei fata de obiectivele si valorile organizatiei mondiale, precum si respectul constant fata de actiunile institutiilor din sistemul ONU, ca principal cadru global de cooperare intre state si de codificare a unor norme de conduita si drept international”, a aratat KLAUS IOHANNIS, la Palatul Cotroceni, la intalnirea cu ambasadorii romani acreditati in strainatate.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS DESPRE ADERAREA ROMANIEI LA SPATIUL SCHENGEN SI POLITICA INTERNA

KLAUS IOHANNIS a aratat ca Romania va sustine reforma Consiliului de Securitate, principala miza politica fiind, pentru tara noastra, alocarea, intr-o configuratie extinsa, a unui loc suplimentar de membru nepermanent pentru Grupul est-european.

“Romania trebuie sa isi pastreze si intareasca reputatia de stat promotor al pacii si stabilitatii internationale, al valorilor democratiei, statului de drept si respectului pentru drepturile omului”, a spus KLAUS IOHANNIS. El a precizat ca in noiembrie Romania va organiza la Bucuresti un summit regional.

“Intentia noastra este sa generam un mesaj comun al tarilor de la frontiera de Est cu privire la necesitatea adaptarii strategice a Aliantei Nord-Atlantice la circumstantele de securitate actuale, cu reafirmarea eforturilor statelor participante pentru consolidarea frontierei rasaritene a NATO si Uniunii Europene. Aceasta reuniune va preceda practic si dorim sa se constituie intr-o contributie la pregatirea Summitului NATO de la Varsovia, din iulie 2016, care va trebui sa ofere raspunsuri ferme la provocarile de securitate atat din Est, cat si din Sud. Romania va pleda pentru o abordare echilibrata a celor doua arii geografice, pentru consolidarea relatiei transatlantice si a parteneriatului UE-NATO, cu identificarea de raspunsuri comune la o serie de amenintari emergente si continuarea dezvoltarii complementare a Politicii de Securitate si Aparare Comuna in raport cu NATO”, a mai spus KLAUS IOHANNIS.

Seful statului si-a exprimat speranta ca la Conferinta privind clima din decembrie de la Paris sa se produca o “cotitura” in demersurile la nivel global de ameliorare a efectelor schimbarilor climatice, de atingere a obiectivelor asumate in acest domeniu si de intarire a rolului global al UE de “motor” in acest proces.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: ACTIVAREA STRUCTURII NATO – EXPRESIE A SPRIJINULUI ALIANTEI PENTRU SECURITATEA ROMANIEI

De asemenea, KLAUS IOHANNIS a amintit ca Romania va detine in al doilea semestru al anului 2019, pentru prima data, Presedintia Consiliului UE. “Nu exista alta optiune decat sa fim la inaltimea acestui moment, cu temele facute si sa stim ce vrem. Va fi o responsabilitate deosebita si un exercitiu complex, a carui pregatire trebuie deja demarata”, a sustinut KLAUS IOHANNIS.

Acesta a mai precizat ca este important sa se identifice prioritatile la nivelul Uniunii Europene pe care Romania sa le urmareasca in timpul exercitarii mandatului sau. In opinia sa, este foarte necesara consultarea in acest proces cu celelalte state membre.

Sursa foto: presidency