ION ARITON poate fi URMARIT PENAL. VARUJAN VOSGANIAN SCAPA de Justitie

Senatorii au aprobat, joi, solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PSD ION ARITON, fost ministru al Economiei.

UPDATE 13.57: ”Imi manifest speranta ca acest moment sa fie interpretat ca o victorie a democratiei si a demnitatii Parlamentului Romaniei si sa ofere o sansa tuturor de a aseza puterile statului pe echlibrul pe care il dorim cu totii”, a spus VARUJAN VOSGANIAN dupa anuntarea rezultatelor votului senatorilor in cazul sau.

UPDATE 13.42: Senatorii au votat impotriva incuviintarii inceperii urmaririi penale in cazul lui VARUJAN VOSGANIAN.

Din totalul de 168 de senatori, si-au exprimat optiunile 132, fiind inregistrate 56 voturi ”pentru” si 71 ”impotriva”, alte cinci voturi fiind anulate.

UPDATE 13.28: VARUJAN VOSGANIAN a declarat joi, in pledoaria pe care o sustine in fata senatorilor, ca este GRESITA perceptia conform carei Senatul trebuie sa accepte pe BANDA RULANTA cererile de urmarire penala.

”In Romania, potrivit prevedierilor constitutionale, dreptul de a cere urmarirea penala a unui senator, revine Senatului. Asta inseamna ca  Senatul poarta pe deplin raspunderea politica si morala pentru cererile de urmarire penala. Este gresita ideea ca Senatul trebuie sa accepte pe banda rulanta cererile de urmarire penala”, a spus VARUJAN VOSGANIAN.

”Din 1990 pierderile inregistrare in sectorul de stat au fost uriase. Parchetul nu a gasit vreun vinovat. Tocmai cand o industrie a fost salvata de la disparitie, atunci s-a gasit o persoana care a subminat economia nationala. O spun cu durere in suflet: patriotismul economic in Romania este tratat cu neincredere. La noi trebuie sa te justifici pentru ca ajuti o industrie sa traiasca”, a mai declarat fostul ministru.

”Procurorii au continuat investigatia si nu au gasi nimic. Nu a aparut nici cea mai mica suspiciune de inters personal si coruptie”, a mai spus VARUJAN VOSGANIAN in fata colegilor sai.

“Regret felul in care s-a desfasurat schimbul de replici de ieri cu Ilie Sarbu. Nu sunt azi in fata dvs pentru a-mi pleda nevinovatia, am facut asta in coctombrie 2013, cand DIICOT a solicitat prima data inceperea urmaririi penale. Atunci, ati considerat ca nu sunt vinovat. Senatul are nu numai puterea de decizie, ci poparta pe deplin raspunderea politica si morala. Este gresit ca Senatul ar trebui sa accepte  pae banda rulanta astfel de solicitari, Senatul nu e un  ghiseu care da avize pozitive”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

Acesta a mai aratat ca deciziile au fost pur politice, cu acordul si sprijinul Guvernului. “Nu au o dimensiune penala, nu sunt infractiuni si nu pot constitui temei pentru o urmarire penala. Sunt decizii de politica economica”, a afirmat VARUJAN VOSGANIAN.

“Patriotismul economic in Romania e tratat cu neincredere. La noi trebuie sa te justifici pentru ca vrei sa ajuti o industrie”, a mai spus VARUJAN VOSGANIAN.

“Mi s-a reprosat ca nu doresc aflarea adevarului. Este o acuza neadevarata. Nu m-a audiat nimeni, desi am cerut. Cum foloseste ca Vosganian sa fie decat invinuit,. inainte de a se cunoaste toate dovezile care s-ar putea aduce? Duc o viata normala de roman din patura de mijloc, am credit la banca, declaratia mea de avere nu a facut obiectul unei nedumeriri. De sapte ani nu mi s-a adus nicio acuza, procurorii nu au gasit nimic. Pentru ce trebuie sa continuam acest spectacol? Nu e cam mult ca de trei ori, printr-un prugatoriu greu de suportat, sa trebuiasca sa-mi dovedesc nevinovatia pentru lucruri de care nu sunt vinovat?”, a mai afirmat senatorul.

“Mersul la Parchet nu este un simpozion pentru aflarea adevarului. Viata personala, familia, au de suferit, nu pot cere statului despagubire morala. Azi, simplul fapt ca esti cercetat are acelasi efect ca o condamnare. Cine doreste iesirea mea din spatiul public de foloseste impotriva mea calomnia? Nu trebuie sa transformam acest obiect de lupta impotriva coruptiei intr-un festival Cantarea Romaniei. Executiile in grup nu folosesc nimanui. Unii reprezentanti ai clasei politice au comis excese, dar nu inseamna sa raspunzi cu alte excese. Asupra clasei politice se fac numeroase presiuni. Parlamentul nu trebuie sa se faca unealta docila unei alte puteri a statului”, a mai declarat VARUJAN VOSGANIAN.

El a mai subliniat ca nu a fost avertizat prin nicio nota, in 2008, de SRI in legatura cu pericolul acordarii discount-ului.

VARUJAN VOSGANIAN a sustinut ca, in absenta unor fapte noi, procedura din Senat privind incuviintarea urmaririi penale impotriva sa nu se poate repeta.

Dupa incheierea discursului din fata senatorilor, VARUJAN VOSGANIAN s-a intors la locul sau din sala si a izbucnit in lacrimi.

UPDATE 13.22: A început votul pentru ridicarea imunitatii lui VARUJAN VOSGANIAN. Votul este tot secret, cu bile.

Votul a fost secret, cu bile. Din totalul de 168 de senatori, si-au exprimat optiunile 137, fiind inregistrate 77 de voturi ”pentru”, 52 ”impotriva”, alte opt voturi fiind anulate.

Senatorii vor mai vota, joi, cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul fostului ministru ai Economiei VARUJAN VOSGANIAN. Plenul Senatului a aprobat miercuri ca senatorul VARUJAN VOSGANIAN sa sustina joi, odata cu votul final, pledoaria cu privire la solicitarea Parchetului General pentru inceperea urmaririi sale penale.

Senatorul ION ARITON le-a solicitat, miercuri, colegilor in sedinta de miercuri sa aprobe favorabil cererea procurorilor de incepere a urmaririi sale penale, precizand ca nu o sa ceara tergiversarea votului.

Senatorii din Comisia juridica au avizat favorabil, marti, cu majoritate de voturi, cererile pentru inceperea urmaririi penale a fostilor ministri ai Economiei ION ARITON si VARUJAN VOSGANIAN.

Procurorul general TIBERIU NITU a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de senatorul ION ARITON, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul Gala Bute.

De asemenea, TIBERIU NITU a trimis Senatului si cererea DIICOT de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de VARUJAN VOSGANIAN, fost ministru al Economiei, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.

Sursa foto: romaniatv.net