ION BESOIU A MURIT! Cunoscutul ACTOR ROMAN avea 85 de ANI

Actorul ION BESOIU a MURIT miercuri, la varsta de 85 de ani. Actorul era internat la SPITALUL FUNDENI din Capitala. Informatia a fost confirmata pentru News.ro de un reprezentant al Uniunii Teatrale din Romania. Actor de film, radio, teatru si televiziune, ION BESOIU a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu.

ION BESOIU a debutat in 1957, iar in anii ’70 a jucat in serialul “Toate panzele sus”. Timp de 16 ani a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, dupa care s-a mutat in Capitala, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra”. Ulterior, timp de 12 ani, ION BESOIU a fost directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale lui ION BESOIU sunt Closca, in “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, in “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, in “Hamlet” (1985), Oronte, in “Mizantropul” (1989), Corifeu, in “Antigona” (1993), Ferapont, in “Trei surori” (1995), Senecus, in “Caligula” (1996), si Muhoiarov Ivan Matveevici, in “Oblomov” (2003).

ION BESOIU a jucat in mai multe filme, printre care “Furtuna”, “Neamul Soimarestilor”, “Haiducii”, “Rascoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Pacala”, “Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini si umbre”. In 2001, ION BESOIU a fost decorat cu Ordinul National “Steaua Romaniei”, in grad de cavaler, iar in 2002 a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane.

Sursa foto: cinemagia