Ion Creanga, fotografie inedita descoperita la Iasi. FOTO in articol

Ion Creanga a fost descoperit, recent, intr-o fotografie inedita, realizata la Slanic Moldova in anul 1885, acolo unde scriitorul se afla pentru un tratament.

Fotografia in cauza este o ferotipie (procedeu de reproducere fotografica) si a fost descoperita in patrimoniul Muzeului Literaturii Romane Iasi. Cel care a prezentat-o publicului a fost directorul institutiei culturale, scriitorul Dan Lungu, noteaza Yahoo News.

Specialistii muzeului spun ca fotografia a fost realizata la Slanic Moldova in anul 1885. Ion Creanga se afla in statiune pentru un tratament.

Citeste si: ZIUA CULTURII NATIONALE, MARCATA DE RETEAUA ICR DIN STRAINATATE PRIN TEATRU, FILM, POEZIE SI DEZBATERI

“Ferotipia, de care pomeneste N.A. Bogdan in „Povesti si bazaconii din Moldova” (Bucuresti, 1923), ramane in istoria ilustrata a personalitatilor literaturii romane drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifica lui Creanga:

<<Intr-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea — fotografie asa-zisa americana — invitai de mai multe ori pe Creanga sa-si scoata poza. Dar mai totdeauna imi raspundea: Decat sa dau un francusor ca sa ma vad lat pe tinichea, mai bine cumpar cu el un cosulet de branza sau de pastravi si mi-a prii mai bine decat tinicheaua… Intr-o zi insa, aflandu-se si cu domnul. A.C. Cuza, il hotarai sa ne pozam tustrei in grupa; ne asezaram intr-un tufis de langa sala de cura, Creanga stand in picioare, indarat si noi pe o banca, eu la stanga, Cuza la dreapta lui>>”, a citat directorul Lungu.

Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Se facea pe strada, la targuri si balciuri.

Sursa foto: iremoldova.blogspot.ro, ro.stiri.yahoo.com