ION FICIOR va fi cercetat pentru INFRACTIUNI CONTRA UMANITATII

Tortionarul ION FICIOR s-a prezentat, joi, la Parchetul instantei supreme, pentru a i se aduce la cunostina ca, in dosarul in care este acuzat de moartea mai multor detinuti, va fi schimbata incadrarea juridica din genocid in INFRACTIUNI CONTRA UMANITATII, in baza prevederilor din noul Cod penal.

ION FICIOR a fost citat de anchetatori sa se prezinte, joi, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a i se aduce la cunostinta ca, potrivit noului Cod penal, nu va mai fi cercetat pentru genocid, ci pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul in care este acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

In noul Cod penal nu mai este prevazuta infractiunea de genocid, noua incadrare pentru astfel de fapte fiind de INFRACTIUNI CONTRA UMANITATII. Fapta este prevazuta de articolul 439 alineatul 1, litera j din noul Cod penal, respectiv “persecutare a unui grup sau a unei colectivitati determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international”.

Citeste si: Dosarul Tortionarilor. Vezi cand se vor finaliza investigatiile

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 24 octombrie 2013, ca Ion Ficior este urmarit penal pentru genocid.

“Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au aratat procurorii in documentul citat.

Potrivit procurorilor, din cauza conditiilor inumane din Colonia de munca Periprava (foame, frig, batai zilnice, lipsa conditiilor elementare de trai, neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi) si a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar si pentru muncitorii de profesie, numarul deceselor de aici era foarte mare, fiind inregistrate 103 decese in perioada 1958 si 1963, cand la conducera unitatii a fost ION FICIOR.

Citeste si: FLORIAN CORMOS, al treilea tortionar care ar putea fi urmarit penal pentru genocid

In aprilie 2013, IICCMER anunta ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza.