ION ILIESCU audiat la PARCHETUL GENERAL in scandalul INCHISORILOR CIA

Fostul presedinte al Romaniei, ION ILIESCU a fost audiat, in urma cu doua luni, la Parchetul General in SCANDALUL INCHISORILOR CIA unde ar fi fost detinuti mai multi suspecti acuzati de terorism, transmit posturile de televiziune Digi 24 si B1 Tv.

In data de 25 septembrie, europarlamentari din comisia juridica, pentru libertati civile si afaceri interne (LIBE) au venit la Bucuresti si au discutat subiectul INCHISORILOR CIA cu oficiali romani, inclusiv cu procurorul general.

CITESTE SI: ILIESCU, SCRISOARE CATRE COMISIA LIBE A PE: NIMENI DIN CONDUCEREA STATULUI ROMAN NU A APROBAT INFIINTAREA DE INCHISORI CIA

“Avem dovezi noi, avem nume de prizonieri, este un caz in asteptare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, exista un prizonier care acuza ca a fost tinut in Romania, este o investigatie in curs, am incercat sa vedem daca e o chestiune urgenta. Avem suficiente dovezi in Raportul Consiliului, in Senatul American, potrivit carora exista probe ca au fost INCHISORI CIA pe teritoriul Romaniei”, a declarat atunci Tanja Fajon, unul dintre europarlamentari.

Ulterior, ION ILESCU a scris comisiei LIBE reafirmand ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea de INCHISORI CIA.

“Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat INCHISORI ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei”, se arata in scrisoarea trimisa de ION ILIESCU.

Scandalul INCHISORILOR CIA a luat amploare la sfarsitul anului trecut, cand raportul Comisiei de informatii a Senatului SUA arata ca in cinci state, printre care si Romania, au avut pe teritoriul national centre de detentie in care detinutii ar fi fost torturati de catre CIA.

Autoritatile romane au negat constant existenta unor INCHISORI CIA pe teritoriul tarii noastre, inclusiv presedintele Klaus Iohannis a declarat in luna mai ca nu detine informatii privind existenta unor inchisori ilegale ale CIA in Romania.

Sursa foto: jurnalul