Ion Iliescu: Urez tuturor romanilor sanatate, fericire si prosperitate! La multi ani, Romania!

Fostul presedinte Ion Iliescu a transmis cu ocazia Zilei Nationale urari de sanatate, fericire, prosperitate tuturor romanilor, aratand ca noul proiect national, de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de Occident, nu e un scop in sine, ci are in vedere ca romanii sa fie mai liberi,mai prosperi.

“Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei urez tuturor romanilor sanatate, fericire si prosperitate! La multi ani, Romania!”, a transmis fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in mesajul de 1 Decembrie, remis Mediafax.

Iliescu a precizat ca Unirea a rezistat aproape un secol, iar acest lucru dovedeste taria sentimentelor nationale si vointa de fi impreuna.

“In acesti nouazeci si cinci de ani am trait, ca natiune, si bune, si rele. Ne-am regasit locul firesc in marea familie europeana. Ne-am asigurat securitatea interna si externa.Trecem prin incercarile unei grave crize economice si sociale. Suntem uniti si solidari, chiar daca schimbarile din ultimii ani au dus la o grava polarizare economica si sociala”, a spus Iliescu.

El a mentionat ca noul proiect national, acela de a reducere decalajele de dezvoltare fata de lumea occidentala, nu e un scop in sine, ci are in vedere ca romanii sa fie mai liberi, mai prosperi.

“Redescoperim impreuna datoria de a lucra pentru binele comun. Ne asumam responsabilitatile care ne revin, renaste spiritul civic, construim impreuna un nou sistem de valori morale si politice. Avem un nou proiect national, acela de a reduce decalajele de dezvoltare care ne separa de lumea occidentala, nu ca scop in sine, ci pentru a fi mai liberi, mai prosperi, mai mandri de noi si de natiunea noastra”, a precizat Iliescu.

Fostul sef de stat a aratat, totodata, ca Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a reprezentat actul fondator al Romaniei Mari si implinirea unui mare proiect national si a subliniat faptul ca visul romanilor de a trai impreuna, pe acelasi pamant, ca o singura natiune, nu ar fi fost posibil fara jertfa celor cazuti pe campurile de lupta ale Primului Razboi Mondial.

“Lor, dar si tuturor celor care, in decursul veacurilor, s-au jertfit pentru tara lor, le suntem azi recunoscatori si le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine sa aducem un omagiu si acelora care, prin inteligenta, staruinta si deplin patriotism, au facut ca sacrificul romanilor sa fie recunoscut de comunitatea internationala, cea care a consfintit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire”, a mentionat Iliescu.

El a aratat ca la 1 Decembrie 1918 incepea un nou capitol in istoria Romaniei, care a insemnat modernizare institutionala, dezvoltare economica si sociala, faurirea unei natiuni constiente de rolul sau in aceasta parte a lumii.

Potrivit lui Iliescu, “Romania Mare a fost, inca de la faurirea sa, obiectul politicilor revizioniste si revansarde ale celor care nu s-au impacat cu ideea disparitiei imperiilor anacronice, drept pentru care au tarat Europa in carnagiul unui razboi fara precedent, iar romanii au fost nevoiti sa-si apere din nou, cu arma in mana, visul de a fi impreuna”.

Sursa foto: adevarul.ro