Ion Jinga: Angajatorii britanici sunt interesati de romani pentru ca sunt muncitori si profesionisti

Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Anglia,  a afirmat ca ideea conform careia cetatenii romani ar practica “turismul pentru indemnizatii sociale” in Marea Britanie este “un mit”, informeaza Mediafax citand Huffington Post.

Jinga apreciaza ca angajatorii britanici sunt interesati de romani pentru ca sunt oameni muncitori si profesionisti.

“Numarul din ce in ce mai mare de locuri de munca oferite de angajatorii britanici cetatenilor romani reprezinta o confirmare ca romanii sunt oameni foarte muncitori, foarte apreciati pentru abilitatile profesionale si pentru disciplina muncii”, scrie Jinga intr-un articol de opinie publicat in editia britanica a Huffington Post.

“Un studiu recent realizat de Observatorul pentru Migratie al Universitatii Oxford arata ca 59,1% dintre imigrantii romani si bulgari din Marea Britanie lucrau ca persoane fizice autorizate in 2013. Aceste cifre pot fi explicate cu usurinta: pentru multi romani si bulgari, statutul de persoane fizice autorizate era singura modalitate legala de a lucra in Marea Britanie. Acest lucru explica si cum a fost posibil ca 40% din forta de munca ce a construit Satul Olimpic in 2012 sa fie reprezentata de romani, desi ei nu aveau acces in domeniul constructiilor. Acest lucru confirma ca majoritatea romanilor care au vrut sa vina la munca in Marea Britanie au facut deja acest lucru, in pofida restrictiilor”, noteaza Jinga.

Citeste si: Ion Jinga: Parlamentarii si presa din Marea Britanie asteapta cu disperare sosirea a milioane de romani 

“Am fost surprins neplacut ca, in pofida cifrelor reale, studiul sugereaza o concluzie lipsita de fundament: «Indiferent de motivatie, acest statut a oferit acces la indemnizatiile sociale»”, continua ambasadorul Romaniei.

“Realitatea este ca, in cazul romanilor, «turismul pentru beneficii sociale» este un mit, deoarece, dintre cele 5,7 milioane de persoane active care au solicitat indemnizatii sociale in Marea Britanie anul trecut, doar 1.740 au fost romani, ceea ce reprezinta 0,03% din numarul total de beneficiari sau 1,45% din numarul total al romanilor din Marea Britanie”, argumenteaza Ion Jinga.

Sursa foto: dailiymail.co.uk