ION STURZA, noul premier desemnat al REPUBLICII MOLDOVA

ION STURZA este candidatul desemnat de presedintele NICOLAE TIMOFTI la functia de PRIM MINISTRU. Anuntul a fost facut de presedintele Timofti.

Potrivit legii, acesta are la dispozitie doua saptamani pentru a prezenta componenta guvernului, care urmeaza sa aprobe in comisii si sa o voteze sau nu in plenul Parlamentului. Toata procedura nu poate dura mai mult de 45 de zile.

ION STURZA a mai fost premier al Moldovei in perioada februarie – decembrie 1999.

In calitatea sa de ministru al economiei si prim-ministru, ION STURZA a initiat si realizat un sir de reforme economice si sociale importante pentru Republica Moldova, ca reforma teritoriala, bugetar-fiscala, agrara. Au avut loc privatizari importante cu investitori strategici.

La 5 noiembrie 1999, o noua majoritate parlamentara constituita din comunisti, crestin-democrati si independenti desprinsi de formatiunile de centru-dreapta – voteaza impotriva privatizarii mai multor intreprinderi din industria vinului si tutunului, contrar conditiilor puse de organismele financiar-bancare internationale. FMI, Banca Mondiala si ceilalti creditori anunta suspendarea finantarii Republicii Moldova.

La 9 noiembrie 1999 aceeasi noua majoritate voteaza cu 58 de voturi pentru demiterea guvernului Sturza, demitere sprijinita si de presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Sursa foto: timpul