IONUT STROE (PNL): Proiectul de lege privind PREVENTIA IN SANATATE nu prevede absolut nicio SANCTIUNE pentru populatie

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe, a declarat, duminica, la Craiova, ca proiectul de lege al liberalilor privind preventia in sanatate este inspirat din legislatia europeana si nu prevede absolut nicio sanctiune pentru populatie.

Potrivit lui Ionut Stroe, scopul legii nu este penalizarea cetatenilor, ci de a-i informa, responsabiliza si incuraja sa participe la programele de preventie in vederea reducerii riscului de imbolnavire, in conditiile in care Romania este o tara cu risc mare la acest capitol.

”Legea nu sanctioneaza. Spun cat se poate de clar si raspicat: proiectul de lege al PNL nu prevede absolut nicio sanctiune. Tot ce ne dorim este educarea publicului care se face prin stimulente: gratuitatea unor analize, participarea la programe nationale pe care ni le dorim a se dezvolta. Abia dupa cinci ani de zile putem vorbim despre eventuale penalitati. Marile societati europene s-au construit pe reguli tari, clar si bine definite. Suntem constienti de dificultatile pe care le avem in momentul de fata in zona rurala: pana sa vorbim de preventie, trebuie sa vorbim de prezenta medicilor acolo. Din pacate sunt comunitati in aceasta tara care nu beneficiaza de prezenta niciunui medic”, a spus Stroe, intr-o conferinta de presa.

Purtatorul de cuvant al PNL a afirmat ca eventualele penalitati se refera la o eventuala suportare a unei parti din costurile tratamentului in conditiile in care exista refuzul expres in scris al cetateanului de a participa la aceste programe de preventie. ”Proiectul nostru de lege nu prevede absolut niciun fel de sanctiune imediata. O eventuala suportare a unei parti din costurile tratamentului este legata in proiectul nostru de lege doar de refuzul expres in scris al cetatenilor de a participa la aceste programe de preventie. Este, daca vreti, un model care este implementat la nivelul somerilor: somerii sunt instruiti de statul roman, li se ofera acel ajutor de somaj sub conditia unei permanente incercari de a se recalifica si de a se reintegra in munca. La fel functioneaza si aceasta lege. Detalii le vor da cei care ulterior vor elabora normele de aplicare a legii”, a aratat purtatorul de cuvant al PNL.

CITESTE SI: GORGHIU: LEGEA PREVENTIEI IN SANATATE ESTE O LEGE BUNA, IAR TOATE PREVEDERILE EI SUNT POZITIVE

Stroe a spus ca preventia nu este ideea PNL, peste tot in lumea aceasta fiind cea mai buna solutie pentru imbunatatirea gradului de sanatate a populatiei.

“Preventia nu este ideea noastra, este o regula pe care o inventam noi, ci peste tot in lume asa se intampla: preventia este cea mai potrivita solutie in legatura cu imbunatatirea gradului de sanatate a populatiei, iar imbunatatirea starii de sanatate a populatiei este pe termen lung. Ideea de baza a proiectului legislativ al PNL este practic mentinerea sanatatii poporului roman si sublinierea responsabilitatii comune pe care o au in acest obiectiv atat statul, cat si cetatenii. Este o lege a viitorului care va functiona in viitor, pentru ca din pacate in Romania nivelul preventiei este unul extrem de scazut. Preventia inseamna informare corecta a tuturor asupra riscurilor de sanatate, consiliere pentru o viata si alimentatie sanatoasa, analize gratuite mare parte dintre ele oferite de stat, programe in care toti in aceasta tara trebuie sa se integreze tocmai pentru a reduce factorii de risc asupra sanatatii”, a mai afirmat Stroe.

Sursa foto: pnl-craiova