IPP cere Guvernului sa nu adopte ordonanta care permite migratia primarilor: Partidele sa-si rezolve politic diferendele

GUVERNUL sesizeaza DNA si CURTEA DE CONTURI: Imobile RETROCEDATE pe cazuri "EXCEPTIONALE" de paranoia sa lombosciatica

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta privind suspendarea restrictiilor de migratie politica a alesilor locali si, concomitent, solicita partidelor sa isi rezolve politic, ci nu prin forta legii diferendele politice din consiliile locale.

“Proiectul de ordonanta privind migratia alesilor locali incearca, intr-o maniera tipica pentru un partid care crede ca totul se rezolva in Romania printr-o ordonanta de urgenta, sa rezolve blocajul actual de la nivelul consiliilor locale si judetene”, se arata in comunicatul organizatiei.

Potrivit IPP, peste 83% din consiliile locale din Romania, conform evaluarilor recente ale organizatiei la nivelul ultimelor 3 luni, nu reusesc sa se intruneasca din lipsa de cvorum sau nou creata majoritate la a carei formare a contribuit PNL prin iesirea de la guvernare, respinge pe banda initiativele privind proiecte de investitii propuse de executivul autoritatii locale.

Totodata, partidele din opozitie ii ameninta cu excluderea pe consilierii dispusi la compromisuri cu puterea actuala iar PSD nu ii poate folosi pentru a isi trece proiectele de hotarari locale.

Citeste si: AMBASADA SUA, reactie la ordonanta primarilor traseisti: Suntem ingrijorati de momentul ales de Guvern

Actuala situatie, apreciaza reprezentantii IPP, arata “disperarea partidului de la guvernare de a folosi inclusiv parghii juridice pentru a avea controlul politic in administratia locala”, dar si ca “in administratia locala interesele comunitatii sunt, in mod evident, secundare interesului de partid” si ca “partidul de la guvernare dovedeste ca fostele sale obiceiuri – de a rezolva totul in tara prin emiterea de ordonante de urgenta – persista si astazi”.

“Refuzam sa acceptam ca un consilier local responsabil respinge un proiect de hotarare, desi il considera util, exclusiv pentru ca ii cere partidul acest lucru. Partidele din opozitie gresesc, amenintandu-si consilierii cu retragerea sprijinului politic, respectiv inlocuirea din functie contribuind, astfel, la selectarea, pe viitor, a unor membri de partid fara coloana vertebrala – un deserviciu enorm pentru calitatea clasei politice din Romania”, mai spune IPP.

Citeste si: ACL VA ACTIONA IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI VA CERE SESIZAREA CURTII CONSTITUTIONALE

Reprezentantii mai apreciaza ca “PSD si aliatii sai prefera sa adopte solutii legislative discutabile din punct de vedere constitutional si legal (si categoric neoportun a fi aduse in discutie in plina perioada electorala) pentru ca nu a deprins nici acum care sunt parghiile democratice pentru a demasca opozantii (fara argumente logice) la adresa propriilor proiecte de investitii”.

“Intuim ca dupa adoptarea ei (a OUG privind migratia alesilor locali, n.r.), partidele de la guvernare vor face presiuni majore sa racoleze consilieri de la alte partide pentru a isi recapata majoritatea pierduta prin jocul democratic normal la nivelul consiliilor locale si judetene. Efectul pe care il va genera PSD prin adoptarea acestei Ordonante a disperarii, anume de suspendare a efectelor unei legi pentru o perioada determinata, este devastator pentru regulile unui stat democratic. Oare se intentioneaza emiterea unei alte ordonante care va suspenda, pentru o anumita perioada desigur, obligatiile de respectarea a regimului de viteza in trafic sau una care sa suspende obligatiile de plata a taxelor si impozitelor catre stat?”, mai spun reprezentantii IPP.

Actul normativ privind migratia alesilor locali este pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de joi.

Potrivit acestui proiect de ordonata de urgenta, primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.