IPS PIMEN, despre SCANDALUL APIA: Are rolul sa loveasca in biserica

IPS PIMEN, despre SCANDALUL APIA: Are rolul sa loveasca in biserica

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, joi, la manastirea Dragomirna, unde se afla impreuna cu vicepremierul Liviu Dragnea, ca scandalul subventiilor ilegale de la APIA are rolul sa loveasca in biserica.

IPS Pimen Suceveanul a spus, intr-o discutie cu vicepremierul Liviu Dragnea, ca scandalul privind acordarea de subventii ilegale bisericilor a fost “sa loveasca in biserica”.

“Astia din presa, care sunt asa cum sunt. Atatea milioane s-au dat de stat in cazul APIA. Am facut socoteala, la cate hectare avem, inmultit cu subventia: nici un sfert. Asta a fost sa loveasca in biserica, sa spuna lumea ca de ce sa le dea padurea la popi cand astia au atatia bani”, a spus IPS Pimen intr-o discutie cu Liviu Dragnea.

Citeste si: DOSAR APIA: O parte dintre SUSPECTI au fost RETINUTI

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a refuzat ulterior sa raspunda intrebarilor presei privind cazul subventiilor ilegale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, joi, manastirea Dragomirna, premiata de Uniunea Europeana in acest an pentru modul in care s-a realizat restaurarea frescelor printr-un proiect cu finantare prin POR.

Procurorii DNA Suceava au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Printre persoanele vizate in aceasta ancheta sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, si directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum si medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri.

Citeste si: Directorul APIA Bucuresti, consilieri ai agentiei, seful IPJ Suceava, dar si un preot, suspectati de frauda cu fonduri europene 

 

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.

Pana in prezent, in acest dosar au fost retinuti directorul general APIA, Dorel Gheorghe Benu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, medicul veterinar concesionar Toma Neculai si consilierul judetean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care detine Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra soimului.