IRAK: 16 GROPI COMUNE descoperite in orasul SINJAR, recucerit de catre fortele KURDE de la STATUL ISLAMIC (ONU)

Saisprezece GROPI COMUNE au fost descoperite la SINJAR, in nordul Irakului, recucerit recent de catre KURZI de la gruparea STATUL ISLAMIC (SI), a anuntat vineri ONU, denuntand totodata violentele raspandite impotriva SUNNITILOR suspectati ca i-au sustinut pe jihadistii SI, relateaza AFP.

”Am primit informatii care arata ca au fost descoperite 16 gropi comune ce contin ramasitele pamantesti ale unor persoane asasinate de catre ISIL” (acronimul pentru Statul Islamic), a declarat o purtatoare de cuvant a Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Cecile Pouilly, intr-o conferinta de presa la Geneva.

ONU nu dispune insa de informatii privind locul unde se afla gropile comune, nici despre numarul de corpuri neinsufletite descoperite in ele. SI a cucerit Sinjar in august 2014, comitand o serie de masacre, rapiri si violuri impotriva minoritatii yazidite, care reprezinta majoritatea populatiei. ONU a caracterizat acest atac drept ”o tentativa de genocid”.

CITESTE SI: Gruparea STAT ISLAMIC a executat un presupus SPION RUS

Cecile Pouilly si-a exprimat, printre altele, preocuparea in legatura cu informatiile referitoare la cresterea abuzurilor si a incalcarilor drepturilor omului comise impotriva comunitatilor arabe sunnite in regiunile din Irak pe care SI le cucerise si pe care le-au recucerit altii.

Aceste informatii arata ca membrii fortelor de securitate irakiene si kurde, precum si militiile afiliate lor, au comis o serie de violente impotriva sunnitilor care traiesc in acele regiuni: jafuri, distrugeri de bunuri, expulzari fortate, rapiri, detentii ilegale si, in unele cazuri, executii extrajudiciare.

Potrivit ONU, si alte comunitati religioase i-au atacat pe sunniti. ”Atacurile au avut loc mai ales in guvernoratele Anbar, Diyala, Kirkuk, Salah al-Din si in regiunea Kurdistan”, a afirmat Cecile Pouilly, precizand ca aceasta dureaza de luni de zile, pe masura ce sunt eliberate teritorii de sub controlul SI.

Sursa foto: lexpress