IRAK: Aproape 300 de MILITARI AMERICANI vor fi trimisi sa PROTEJEZE ambasada SUA din Bagdad

Statele Unite vor trimite 275 de MILITARI in Irak pentru a asigura SECURITATEA ambasadei americane la Bagdad, in urma violentelor provocate de militantii sunniti din factiunea SIIL, a anuntat luni presedintele Barack Obama.

Anterior acestui anunt, Casa Alba a precizat ca Washingtonul are in vedere „mai multe optiuni”, insa nu ia in calcul trimiterea de TRUPE MILITARE in Irak. Cu toate acestea, acum trei zile, SUA au trimis in Golful Persic portavionul George H.W. Bush. Recent, administratia americana a anuntat ca va intari SECURITATEA in jurul ambasadei lor, dupa ce insurgentii SIIL ar urma sa ajunga in capitala Bagdad.

„TRUPELE COMBATANTE sunt trimise cu scopul de a PROTEJA cetatenii si bunurile Statelor Unite, daca este necesar. MILITARII sunt echipati complet pentru lupta. Acestia vor ramane in Irak atata timp cat situatia se va ameliora”, se arata intr-o scrisoare semnata de Barack Obama si trimisa Congresului american. Pentagonul a informat ca aproximativ 170 de MILITARI au ajuns deja in weekend la Bagdad, urmand ca in urmatoarele zile sa se alature si ceilalti 100 de soldati, potrivit USA Today.

Departamentul american de Stat a mentionat ca trimiterea de FORTE COMBATANTE in Irak se face cu aprobarea guvernului din aceasta tara. De asemenea, Casa Alba a reiterat ca trimiterea SOLDATILOR in Irak nu are ca obiectiv lupta impotriva insurgentilor, ci apararea oficialilor americani. „Presedintele a fost foarte clar atunci cand a spus ca nu vom trimite TRUPE AMERICANE pentru a lupta in Irak. Barack Obama a solicitat echipei sale sa pregateasca o serie de optiuni pentru a sprijini fortele de securitate irakiene”, a mai adaugat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Caitlin Hayden.

Autoritatile din Irak au solicitat Statelor Unite un sprijin militar solid in fata insurgentilor SIIL. „Ceea ce am spus de mai multe ori este ca exista un sentiment acut de urgenta. Asteptam ca Statele Unite sa aprecieze cat de dificila este situatia in aceast moment”, a declarat saptamana trecuta ambasadorul Irakului in Statele Unite, Lukman Faily, potrivit „The Wall Street Journal”.

ONU condamna crimele executate cu „sange rece” Tot in cursul zilei de luni, Inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a condamnat executarea „cu sange rece” a mai multor sute de civili irakieni de catre insurgentii sunniti. „Conform unor date necoroborate, putem afirma ca mai multe persoane noncombatante au fost executate sumar in ultimele zile de catre insurgenti. Aceste executii cu sange rece par a fi crime de razboi”, a declarat Navi Pillay.

Statele Unite ale Americii au decis sa isi retraga TRUPELE COMBATANTE din Irak in anul 2011.

Sursa foto: epochtimes-romania.com